"Grifon" će leteti ukrajinskim nebom?

Švedska vlada razmatra donaciju borbenih aviona gripen (grifon) Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv Rusije, izvestio je Švedski državni radio.

Izvor: B92

Utorak, 12.09.2023.

15:08

EPA-EFE/SANDOR UJVARI HUNGARY OUT

Kako je navedeno, švedska vlada bi mogla da zvanično zatraži od oružanih snaga već u četvrtak da razmotre to pitanje, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se kaže i da vlada želi da zna, između ostalog, kako bi primopredaja uticala na odbrambene sposobnosti Švedske i koliko brzo bi Švedska mogla da dobije nove lovce gripen.

Holandija i Danska su najavile isporuku borbenih aviona F-16 američke proizvodnje kako bi pomogli Ukrajini da se suprotstavi ruskoj vazdušnoj nadmoći.

Kako prenosi radio SR, Ukrajina se nada da će dobiti jednu diviziju mlaznjaka gripen, švedskog Saaba ili 16-18 aviona.

Švedska je ove godine rekla da će ukrajinskim pilotima dati priliku da testiraju gripen, ali je vlada istovremeno saopštila da su joj potrebni svi njeni avioni za odbranu švedske teritorije.

Procena je da obuka Ukrajinaca traje najmanje šest meseci, a verovatno i duže kako bi piloti bili u stanju da u potpunosti upravljaju avionom.

Zbog toga bi avion gripen mogao da preleti Ukrajinu najranije sledećeg leta, ukoliko vlada donese takvu odluku.

Međutim, kako prenosi nacionalni radio, takva odluka može biti doneta tek nakon pristupanja Švedske odbrambenom savezu NATO, predvođenim SAD, za koji još uvek čeka ratifikaciju od država članica Turske i Mađarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: