Otkriveno u kojoj školi će dečak-ubica iz Ribnikara nastaviti obrazovanje

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će K. K. obrazovanje završiti u školi "Dr Dragan Hercog".

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ministarka je za Tanjug rekla da očekuje odluku nastavničkog veća OŠ "Vladislav Ribnikar", ali je objasnila da nije moguće da nastavničko veće izbaci K. K. iz OŠ Vladislav Rinikar.

"Pretpostavljam da će dobiti ukor što znači negativnu ocenu iz vladanja. Zakon kaže da ona deca koja su u zdravstvenim ustanovama zbog lečenja i sličnih razloga postaju učenici OŠ 'Dr Dragan Hercog', pošto je osnovno obrazovanje obavezno", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ona je dodala da kada lekari na Klinici za nurologiju i psihijatriju za decu i omladinu "Dr Subotić" budu dali pristanak, K. K. će u skladu sa zakonom nastaviti školovanje, a škola "Dr Dragan Hercog" je namenjena za takve slučajeve.

Nastavničko veće može da izrekne disciplinsku meru i ta mera može biti ukor nastavničkog veća, a to praktično znači negativnu jedinicu iz vladanja.

"Ali iz činjenice da maloletni K. K. ne može pohađati školu, jer se nalazi u 'Dr Subotića', OŠ 'Dr Dragan Hercog' je ta u koju takvi đaci idu, i za njih se pravi poseban program. To su deca koja se nalaze na onkologiji, psihijatriji, u zdravstvenim i drugim institucijama uopšte, kako bi se realizovala ustavna odredba da je osnovno obrazovanje obavezno", objasnila je ministarka.

Navela je da je to škola o kojoj brine 87 profesora za onu decu koja iz različitih razloga, najčešće bolesti, ne mogu da pohađaju nastavu.

"Ta škola ne liči na druge škole u Beogradu ili Srbiji, jer nastavnici imaju potpuno drugačije programe. Njih pogađaju uglavnom deca koja se dugo leče u beogradskim bolnicama", objasnila je ministarka.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 91 idi na stranu