Godišnjica stradanja dece u logoru NDH u Sisku FOTO

Na Dečijem groblju u Sisku danas je obeležena 80. godišnjica stradanja, ali i spasavanja ratne siročadi u dečijem koncentracionom logoru u Sisku.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ bg
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ bg

Pomen je održan u Parku Diane Budisavljevic,

Ovogodišnja manifestacija, u organizaciji Srpskog narodnog veća i Veća srpske nacionalne manjine grada Siska, bila je posvećena afirmaciji humanitarnog rada sisačkog učitelja Ante Dumbovića, koji je svojim zalaganjem spasao veliki broj dece, prenela je Hina.

Na komemoraciji je govorio saborski poslanik i predsednik SNV Milorad Pupovac, koji je podsetio da su u Sisku stradala kozarska, srpska deca, koja su umirala od gladi, bolesti, prljavštine, hladnoće i od tuge.

"To nisu bila napuštena deca, ni izbeglice, nego su to bila deca koja su zajedno sa svojim roditeljima i komšijama odvedena u logore širom NDH i Trećeg rajha. Oko dece koja su nasilno razdvajana od porodice borile su se dve sile. Jedna je bila sila dobra - na čelu s Dianom Budisavljević i Antom Dumbovićem, a druga je bila sila zla - ustaške vlasti i organizacije koje su navodno brinule o njima, uključujući i upravnika logora", rekao je Pupovac.

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ bg
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ bg

On je poručio da je danas jednostavno učiti decu da zlo nije ni hrvatstvo ni srpstvo, niti nešto treće što imenuje nacionalnost, jer ni jedno ni drugo ni treće, kako je naveo, samo po sebi nisu zlo.

"Zlo su ljudi koji u narode unose ideje i upravljaju interesima koji su naopaki i koji druge narode pretvaraju u predmet mržnje i uništenja, uključujući i decu. Zbog toga treba dolaziti na ovo mesto", zaključio je Pupovac.

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ bg
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ bg

Kako je rečeno tokom komemoracije, kroz sisačke dečije logore, koje je ustaška vlast nazivala prihvatilištima, od jeseni 1942. godine prošlo je oko pet hiljada dece, a u Sisku je umrlo i sahranjeno oko 1.150 mališana.

Tokom današnje komemoracije je predloženo da Ante Dumbović dobije svoju ulicu u Sisku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu