Ružić za TV Prva: U pregledane škole na nastavu, ostali onlajn; dojave stigle na adrese 173 škole VIDEO

Ministar prosvete Branko Ružić gostovao je u Jutru TV Prve i govorio o jučerašnjem danu u beogradskim školama i dojavama bombi.

Izvor: B92
Podeli

Prema njegovim rečima škole koje su kontradiverzione jedinice detaljno pregledale, danas normalno organizuju nastavu. One koje još nisu pregledane organizuju danas onlajn časove.

"Škole će se, po potrebi, prilagođavati uslovima, a najvažnije je da godinu privedemo kraju na regularan način", izjavio je za PRVU ministar prosvete Branko Ružić.

Ružić je na TV Prva rekao da će, ako to bude potrebno, biti primenjivan onlajn model nastave i školska godina privedena kraju.

Govoreći o nadoknadi izgubljenih časova zbog dojava o bombama, Ružić je rekao da neće biti uvedena radna subota zbog jučerašnejeg dana, ali da je potrebno da se časovi nadoknade sažimanjem gradiva, produženjem nastave ili na neki drugi način. O tome odlučuju direktori u skladu sa dozvolom školskih uprava.

Ružić je istakao da sam sistem funkcioniše zahvaljujući predanosti i iskustvu onih u njemu.

"Važno je da i deca shvate da ovo nije igra, ovo je na neki način psihološki rat i sa njima, jer se sada zaključuju ocene i deca treba da odgovaraju predmete", rekao je ministar.

Naveo je da su, na svu sreću u 100 odsto pregledanih škola dojave bile lažne i da je to najvažnije sa aspekta bezbednosti dece. Ružić je ocenio da MUP radi posao odlično i dodao da ne zna čija je ideja o dojavi, ali da je tragedija da su na meti najmlađi.

Naveo je da je dojave juče primilo 97 osnovnih i nekoliko srednjih škola i naglasio da je želja da se izazove panika, da se vodi neka vrsta psihološkog rata. Prema oceni Ružića, ide se na iznurivanje resursa, jer nema toliko kontradiverzionih ekipa.

"Moramo da se izborimo sa ovim izazovom, deca ne smeju biti meta političkih ciljeva", naglasio je Ružić. Ukazao je da je važno da bezbednosne službe rade svoj posao kako bi oni koji to rade što pre bili sankcionisani i dodao da nadležno tužilaštvo radi na tome.

Podsećamo, juče je u 97 beogradskih osnovnih i srednjih škola stigao mejl sa upozorenjem da je postavljena bomba.

Sve lažne dojave o podmetnutim bombama upućene su sa servera u inostranstvu, prenose mediji.

Dojave o bombama stigle na adrese 173 škole u Beogradu

Tokom jučerašnjeg dana, u prepodnevnim i popodnenvim časovima, elektronskom poštom su upućene pretnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi,od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, stigle su na ukupno 173 školskih adresa.
U cilju obezbeđivanja kontinuiteta u nastavno-obrazovnom procesu, 88 škola, u kojima je u toku ili čekaju na pregled kontradiverzionih ekipa MUP-a, organizovalo je onlajn nastavu, dok se u ostalim školama u kojima je potvrđeno da su prijave lažne, nastava odvija neposredno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu