Incident na aerodromu "Nikola Tesla"; umalo velika tragedija

Piloti avio-kompanije "Flaj Dubai" prilikom poletanja sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla“ napravili su incident, prenosi portal Tango siks.

Izvor: B92

Utorak, 22.02.2022.

11:00

Incident na aerodromu
EPA-EFE/ ALI HAIDER/Ilustracija

Incident se dogodio u petak 18. februara, prilikom poletanja aviona "Flaj Dubaija", najverovatnije punog putnika, navodi se dalje u tekstu i ističe da je moglo doći i do ozbiljnijeg incidenta ili nesreće.

"Kako je preneo sajt koji se bavi incidentima i nesrećama u civilnom vazduhoplovstvu "D Aviejšn Herald", avion avio-kompanije "Flaj Dubai" Boing 737-8 MAX A6-FML na liniji Beograd – Dubai poleteo je sa neadekvatnog početnog položaja na pisti i kao rezultat toga imao je izuzetno niski profil poletanja niz pravac 30, odnosno, kako je jedan svedok konstatovao, 'jedva se na vreme odvojio od poletno-sletne staze' pre potencijalno tragičnijeg ishoda", navodi portal Tango siks.

Avion na letu broj FZ1746 izašao je na centar piste na položaju rulnice D koja, po svemu sudeći, nije bila odobren položaj početka poletanja od aerodromske kontrole letenja.

Kako se dalje navodi, posmatrač na zemlji je prijavio da je letelica preletela kraj piste na samo nekoliko metara, da se odlepila od zemlje 300 metara pre njenog kraja ali i da je, prema svedoku, "započela rotaciju veoma sporo (za poziciju u kojoj ju je započela)".

Navodno je odmah nakon poletanja zabeležena i radio-razmena posade aviona sa beogradskim tornjem u kojoj je posada pitala toranj da li su poleteli sa položaja rulnice E ili D. Toranj im je odgovorio da su poleteli sa položaja rulnice D.

Avion je nakon ovakvog poletanja nastavio normalnim profilom da se penje i bez drugih incidenata sleteo je po planu leta u Dubai.

Na beogradskom aerodormu u vreme poletanja bilo je oko sedam čvorova vetra i meteorološki uslovi su bili povoljni.

Za avio-kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ovo je treći ozbiljan incident prilikom poletanja za samo nekoliko meseci, naveo je portal Tango siks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

12 h

Podeli: