Intelektualci potpisuju peticiju protiv rata u Ukrajini

U Rusiji počelo prikupljanje potpisa intelektualaca političkom rukovodstvu Rusije protiv rata u Ukrajini, saopštila je danas ukrajinska Ambasada u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2022.

15:25

Intelektualci potpisuju peticiju protiv rata u Ukrajini
Tanjug/ AP Photo/Andrew Marienko

Inicicijatori i prvi potpisnici "Izjave pristalica mira protiv Partije Rata u ruskom rukovodstvu", odnosno "Samo da rata ne bude" bili su naučnici, aktivisti za ljudska prava, muzičari i glumci, koji su naveli da građane Rusije "niko ne pita za mišljenje".

"Ne postoji javna rasprava. Na državnoj TV predstavljeno je samo jedno gledište, a to je gledište pristalica rata. Odatle se čuju direktne vojne pretnje, izbija agresija i mržnja prema Ukrajini, Americi i Zapadu", navodi se u izjavi.

Potpisnici su naveli da je njihov stav veoma jasan. "Rusiji nije potreban rat sa Ukrajinom i Zapadom. Nama niko ne preti, niko nas ne napada. Politika koja je zasnovana na ideji takvog rata je nemoralna, neodgovorna i zločinačka i ne može se sprovoditi u ime naroda Rusije", navodi se u toj izjavi.

U izjavi se takodje navodi da "sulude akcije" političkog rukovodstva Rusije neminovno dovode do antiratnog pokreta u državi.

"Učinićemo sve što je moguće da sprečimo, a ako bude potrebno i da zaustavimo rat", poručili su potpisnici.

Do današnjeg dana, izjavu je potpisalo više od hiljadu intelektualaca, medju kojima su aktivisti za ljudska prava Ljev Ponomarjov, Zoja Svetova, Svetlana Ganuškina, muzičar Andrej Makaravič, političari Grigorij Javlinski, Ljev Šlosberg, publicista i analitičar Andrej Pijontkovski, pisac Viktor Šenderovič.

Tekst izjave objavljen je na uglednom radiju Eho Moskve, zajedno sa linkom gde je moguće pridružiti se akciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: