Otkriveno kad će kraj ovoj "ledari", a evo i hoće li biti Baba Marte

Još jedan ledeni dan je pred nama, kada je temperatura vazduha daleko ispod nule. Već od sutra kreće blagi porast temperatura, kaže direktor RHMZ-a.

Izvor: RTS
Podeli
Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić rekao je da ova zima neće biti ekstremna, ni u pogledu niskih temperatura, ni u pogledu padavina.

Gostujući u Jutranjem programu Radio-televizije Srbije Nikolić je rekao da se i danas u većini mesta očekuje ledeni dan sa maksimalnom temperaturom od minus 4 do plus 2 stepena. Krajem dana i u toku noći stiže naoblačenje sa severa koje će usloviti sasvim slabe padavine sa novim snegom debljine od jednog do tri centimetra.

Prema njegovim rečima, od sutra pa do kraja meseca, kreće blagi porast temperature. Od četvrtka se očekuje dalji porast dnevnih tempteratura koje bi se kretale od 3 stepena do 8 stepeni.

Krajem nedelje prognozira se slaba kiša, koja bi pojačala otapanje preostalog snežnog pokrivača, rekao je Nikolić.

Nove snežne padavine očekuju se početkom naredne nedelje, kada bi u brdsko-planinskim krajevima moglo pasti od 10 do 20 mm snega i kada bi bilo uslova za manji snežni pokrivač u nižim delovima.

Prva dekada februara sa mraznim danima

Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić

Inače, u prvoj dekadi februara imaćemo mrazne dane, kaže Nikolić. Minimalne temperature će biti ispod nula stepeni, ali neće biti ledenih dana. Maksimalne dnevne temperature kretaće se oko 5 stepeni.

U februaru se, kaže, očekuje da prosečne temperature budu od 4 do 6 stepeni u nižim predelima, a od minus 2 do plus dva u višim planinskim.

"To su temperature koje su za oko jedan do dva stepena više od ustaljenog višegodišnjeg proseka, tako da očekujemo februar sa nešto višim prosekom, ali sa deficitom padavina", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, količine padavina koje se očekuju kretaće se od 25 do 40 mm u nižim i 60 mm u višim predelima, što je, kako kaže, ispod proseka za ovo doba godine.

Očekuje se da mart bude topliji od proseka

Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Tara Radovanović

Isto tako, očekuje se da mart bude topliji od proseka. Istakao je da ne postoji rizik za ekstremno hladne talase i ekstremne velike količine padavina.

"Imaćemo nešto topliji mart, i količine padavine u okviru proseka, tako da ukupno uzevši ova zima će se uklopiti u neki prosek, ona je primerenija klimatskim uslovima za ovo doba godine", naveo je Nikolić.

"Kada sve saberemo i oduzmemo, očekujemo da će prosečne zimske temperature iznositi od nula do 4 stepena u nižim predelima i od minus 4 do minus dva u višim planinskim predelima", rekao je direktor RHMZ-a.

"Srednja godišnja temperatura u poslednjih 130 godina, od 1888. godine, u Beogradu je porasla za 1,6 stepeni, što je dovoljan uslov da se koncentracija vlage u atmosferi poveća za 10 procenata, a onda to znači da su povoljni uslovi za stvaranje kumulonimbusnih oblaka i olujno-gradonosnih situacija", rekao je Nikolić.

Kada gledamo dugoročnu prognozu, možemo da kažemo da nema rizika za ekstremne uslove za hladne talase i padavine, naveo je Nikolić. "Imaćemo prosečne ili iznadprosečne temperature, ali ne očekujemo ekstreme", rekao je direktor RHMZ-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu