Bajden zapretio Putinu: "Platiće"

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da SAD spremaju sankcije Rusiji kakve Vladimir Putin nikad nije video.

Izvor: Sputnjik
Podeli
 EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL
EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Odgovarajući na pitanje, zašto misli da pretnja novim sankcijama može uticati na ruskog lidera, Bajden je odgovorio: "Zato što on nikad nije video takve sankcije koje sam obećao da ću uvesti, ako se on odluči na taj korak (na invaziju na Ukrajinu)".

"Ako ruske vlasti učine ono za šta su sposobne sa svojim snagama koncentrisanim na granici, to će biti katastrofa za Rusiju", rekao je Bajden na konferenciji za novinare, istakavši da "ako to Rusi učine, moraće da plate visoku cenu".

"Ako uđu u Ukrajinu, platiće. Njihove banke neće moći da koriste dolare", dodao je on.

On smatra da se ruski predsednik Vladimir Putin nalazi pred izborom: deeskalacija i politika ili konfrontacija i posledice.

Ipak, on je siguran da Putin ne želi rat.

"Da li mislim da će on testirati Zapad, SAD i NATO? Mislim da, da", odgovorio je Bajden, naglasivši da poslednja tri sastanka sa Rusijom o bezbednosti nisu dala nikakve rezultate.

Osvrnuvši se na ranije razgovore sa ruskim predsednikom, on je istakao da su oni razumevali jedan drugoga.

Što se tiče stupanja Ukrajine u NATO, on smatra da su male šanse da se skoro to desi, pošto im predstoji mnogo toga da urade u sferi demokratije. Bajden je podsetio da je Kijevu do sada isporučeno naoružanje u vrednosti od 600 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu