Zaharova: Amerika više ne podržava nezavisnost Kosova?

Marija Zaharova primetila je protivrečnost u rečima američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o nedopustivosti nasilne promene granica.

Izvor: Tanjug, Sputnjik
Podeli
EPA/Maxim Shipenkov
EPA/Maxim Shipenkov

Putin i Bajden još uvek ne planiraju razgovor

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije ironično je upitala da li je to Vašington prestao da podržava "suverenitet Kosova".

Konkretno, Blinken je ranije izjavio da je jedan od američkih ciljeva pregovora o bezbednosnim garancijama sa Rusijom zaštita osnovnih principa međunarodnih odnosa, odnosno nedopustivost nasilne promene granica, ograničenja učešća u savezima, kao i uspostavljanja sfera uticaja.

"Da li dobro razumemo da Vašington više ne podržava 'suverenitet Kosova' i ne protivi se povratku Sirije u Arapsku ligu?", prokomentarisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.

Mada, kako su SAD ranije mogle to da rade što se tiče regiona sa kojima nemaju veze ni nemaju međunarodnopravni mandat za regulisanje konfliktnih situacija, napomenula je portparolka, uzimajući u obzir da se "suštinski protive uspostavljanju sfera uticaja".

Podsetimo, 10. januara u Ženevi su održani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije.

Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu