Utorak, 28.12.2021.

17:00

"Ovo više nije ista bolest"

"Omikron nije bolest kao ona sa kojom smo se susreli u ranijim talasima infekcije", rekao je vodeći britanski imunolog Džon Bel.

Izvor: Jutarnji list

EPA-EFE/ANDY RAIN

Dok neki naučnici u njegovoj zemlji pozivaju na strože mere za suzbijanje širenja nove varijante koronavirusa, profesor sa Oksforda i jedan od ključnih stručnjaka koji su razvili vakcinu Astrazenekz rekao je da su visoke stope smrtnosti "stvar prošlosti".

Bel je priznao da se infekcija poslednjih nedelja mnogo brže širi među građanima, ali je i mnogo blaža i da hospitalizovani provode manje vremena u bolnici u odnosu na prethodne varijante. Manjem broju pacijenata je potrebna jaka oksigenacija, a prosečan boravak u bolnici sada je smanjen na tri dana.

"Horor scene sa odeljenja intenzivne nege, koje smo gledali prošle godine, sada su prošlost", rekao je Bel i dodao da su prilično puste ulice poslednjih nedelja širom Britanije pokazale da su ljudi prilično odgovorni u zaštiti od virusa.

Neki zagovornici rigoroznih ograničenja se ne slažu, tvrdeći da ostaje da se vidi kako će se virus ponašati kada se proširi među starijom populacijom. Među njima je i Kris Hopson, jedan od čelnika NHS-a, britanske zdravstvene mreže, koji ističe da je ova varijanta mnogo zaraznija, pa se očekuje više bolničkih prijema, a broj umrlih bi mogao da poraste ukoliko "nešto" ne bude učinjeno da se spreči njegovo širenje.

"Imali smo dosta kontakata među generacijama tokom božićnih praznika, tako da samo čekamo da vidimo dalji tok događaja u smislu broja hospitalizacija i ozbiljnih slučajeva infekcije omikronom", rekao je Hopson, koji se zalaže za oštrije mere.

"Trenutno beležimo sve veći broj slučajeva potrebe za samoizolacijom osoblja i to nam je u ovom trenutku veći problem", rekao je on.

Džordž Justis, britanski ministar za životnu sredinu, rekao je da se pomno prati broj hospitalizacija, ali da sada dokazi ukazuju da je stopa zaraženosti veća, ali da je ne prati veliki broj teških kliničkih slika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: