"Kosovo je slovenskog porekla. Naučno dokazano"

Nema ničega u veoma oskudnim ostacima ilirskog jezika odakle bi se ime Kosovo izvelo, a sa druge strane ono ima sasvim prozirno slovensko poreklo.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Shutterstock/ bibiphoto
Shutterstock/ bibiphoto

To kaže srpski akademik i lingvista Aleksandar Loma.

Loma je za Kosovo onlajn rekao da je osporavanje takvog tumačenja potpuno nenaučno i potaknuto vannaučnim motivima.

Po njegovim rečima Kosovo je izvorno pridev uz polje i znači "polje gde ima (puno) kosova (ptica)", da je tako taj naziv oduvek i shvatan, a da je naziv za pticu kos opšteslovenski i praslovenski.

"Selo Kosovo Polje ili samo Kosovo ima i u Bosni kod Sarajeva, postoji i dalmatinsko Kosovo, zabeleženo je i Mirkovo Kosovo kod Jagodine. Naziv za pticu kos je opšteslovenski i praslovenski, kao i pridev odatle kosov, te širom slovenskih zemalja ima puno odatle izvedenih toponima", rekao je Loma.

Povodom navoda direktora Instituta za istoriju "Alji Hadri" Sabita Silje da je ime Kosova ilirskog porekla, pri čemu se on poziva na hrvatskog akademika Josipa Rogliča, Loma kaže da bi bilo bolje da je navedeno gde je Roglić napisao to što se citira.

"Ali ako i jeste, on je bio geograf, a ne lingvista, ne verujem da bi danas i jedan jezikoslovac-slavista, i među Hrvatima, stao iza takve nebuloze. Nema ničega u veoma oskudnim ostacima ilirskog jezika odakle bi se ime Kosovo izvelo, a sa druge strane ono ima sasvim prozirno slovensko poreklo", navodi Loma, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Loma kaže da na tlu same Albanije postoji oblik ženskog roda Kosova koji, kako je dodao, jedan ozbiljan albanski lingvista Dželjalj Ili ispravno izvodi od naziva za pticu kos, ubrajajući ga među toponime slovenskog porekla.

"Osporavanje takvog tumačenja je potpuno nenaučno i potaknuto vannaučnim motivima", smatra Loma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu