Postignut dogovor radi normalizacije istovara u američkim lukama

Luka Los Anđelesa i američki sindikat radnika u lukama obavezali su se da će raditi više noću da bi ubrzali istovar kontejnera i njihovo dalje slanje van luka.

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2021.

12:14

Postignut dogovor radi normalizacije istovara u američkim lukama
EPA-EFE/DANIEL POCKETT

Predsednik SAD Džo Bajden treba da razgovara o novim inicijativama sa zvaničnicima tih organizacija na virtuelnom okruglom stolu.

Produženje radnog vremena u luci u Los Anđelesu kao što je već uradila kalifornijska luka Long Bič sredinom septembra će omogućiti da se ubrza istovaranje brojnih brodskih kontejnera koji sada čekaju više dana.

Zastoji u lukama su deo brojnih logističkih problema koji su poremetili lance snabdevanja u celom svetu poslednjih meseci.

Međunarodni montarni fond upozorio je juče da ti poremećaji zajedno sa nejednako obavljenom vakcinacijom protiv kovida-19 koče svetski rast.

Razlozi za kašnjenja isporuka su brojni. Proizvodnja firmi koje koriste sirovine ili proizvode dobra redovno se remeti talasima zaraze od početka pandemije korona virusa.

Paralelno s tim potrošači masovno naručuju proizvode za razonodu ili za uređenje kuće pošto ne mogu da idu u restorane ili bioskope.

Brojne firme imaju teškoće sa nalaženjem radne snage za mesta neophodna u lancima snabdevanja, od radnika na istovaru do vozača kamiona. Kašnjenja u isporuci u lukama Los Anđeles i Long Bič, gde stiže 40 odsto kontejnera za SAD, dodatno otežavaju problem.

Te dve luke već su povećale kapacitete ali će prelazak na rad 24 sata dnevno ubrzati isporuke kako se približavaju božićni i novogodišnji praznici.

Američki sindikat lučkih radnika (ILWU) dao je uveravanja da su njihovi članovi spremni da ulože dodatne sate rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: