"Običan čovek kad vidi pekaru gde je nešto na latinici i pored gde je pisano ćirilicom..." VIDEO

Skupština Srbije usvojila je Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćirličkog pisma.

Izvor: B92, Prva

Sreda, 15.09.2021.

19:22

Printskrin TV Prva

Donošenje zakona inicirali su predsednik Vučić i član Predsedništva BIH Milorad Dodik, pa je istovetan zakon usvojen i u Skupštini Republike Srpske. Šta nam donosi novi zakon proveravala je TV Prva.

Zakon je donet, kako kažu sagovornici Televizije Prva, zbog katastrofalnog stanja srpskog jezika i ćirilice, koju koristi tek 5 odsto ljudi. Sada je proširen krug onih koji su u obavezi da koriste ćirilicu, a to su državni organi, kao i svi koji posluju sa većinskim učešćem javnog kapitala.

"Ima odredaba gde se govori o raznim udruženjima i kulturnim insititucijama koje se na neki način finansiraju od strane države Srbije koje će morati da koriste, između ostalog, i logo na ćirilici", navodi Miodrag Kojić iz Udruženja za odbranu ćirilice.

Predsednik udruženja "Kultura ćirilice" Ivan Stratimirović tvrdi da svako ko ne koristi ćirilicu ne poštuje Ustav i da ove mere treba da se odnose na sve građane.

"Da li to treba da znači da svi ostali građani i sve institucije koje nisu državni oni ne moraju da poštuju Ustav... ja lično mislim da Ustav treba da se poštuje", kaže Stratimirović.

A da li Zakon može da zaštiti pismo, ili je ipak sva moć u našim rukama?

"Običan čovek kad vidi pekaru gde je nešto na latinici ili na nekom drugom jeziku napisano i pored gde je pisano ćirilicom on će da ode podsvesno tamo, zato što kad razmislja, tu mu stoji: 'Latini su stare varalice'", dodaje Stratimirović.

"I naši preci i naše pismo i naša vera je u našim rukama, koliko mi budemo odgovorni, toliko ćemo uspeti da sačuvamo i srpski jezik i ćirilicu i svetlu uspomenu na naše pretke", rekao je Kojić.

Kao dodatni stimulans, novim Zakonom predviđena je mogućnost poreskih olakšica za druge privredne subjekte koji odluče da koriste ćirilicu u svom poslovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: