Gadafijev sin pušten iz zatvora: Hitno morao da napusti Libiju

Sin svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija otišao je u Tursku, rekao je danas njegov portparol.

Izvor: B92

Petak, 10.09.2021.

20:53

Gadafijev sin pušten iz zatvora: Hitno morao da napusti Libiju
Foto: Profimedia

"Libijska vlada je tražila da Sadi Gadafi odmah napusti Libiju posle puštanja na slobodu. Sadi Gadafi izabrao je da ode u Tursku. Njegov dolazak je organizovalo tursko ministarstvo spoljnih poslova", rekao je portparol za turski portal.

Sadi Gadafi, bivši fudbaler sa reputacijom plejboja, bio je u zatvoru u Tripoliju od 2014. godine i oslobodjen je u nedelju kada je takodje pušteno više saradnika bivšeg libijskog diktatora koji je vladao Libijom od 1969. do 2011.

Portparol Gadafijevog sina rekao je da su Egipat i Saudijska Arabija takodje izrazili spremnost da ga prime, ali da su sve uključene strane bile za Tursku, da je to bilo najjednostavnije sa logističke strane i da je to sam Sadi želeo.

Sadi Gadafi je u martu 2014. godine izručen Libiji iz Nigera gde je pobegao posle pobune 2011. u kojoj je njegov otac svrgnut i ubijen. Njemu je sudjeno, a apelacioni sud u Tripoliju ga je u aprilu 2018. oslobodio krivice za ubistvo bivšeg trenera fudbalskog kluba Al Itihad iz Tripolija Bašira Rajanija 2005. godine.

Libija je od 2011. godine u haosu obeleženom poslednjih godina postojanjem rivalskih vlasti na istoku i na zapadu zemlje. Paralelno sa političkim procesom da se zemlja izvuče iz krize ulažu se napori na ostvarenju nacionalnog pomirenja, što pre svega podržavaju UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: