"Ta informacija je atomska bomba; javnost ne shvata što to znači"

Novo upozorenje naučnika ukazuje da bi nekontrolisan rast broja novozaraženih u Brazilu mogao da ugrozi borbu protiv pandemije koronavirusa u svetu.

Izvor: B92, Jutarnji list

Sreda, 10.03.2021.

17:03

EPA-EFE/ Sebastiao Moreira

Zarazniji P1 soj, otporniji na vakcinu, postao je dominantan u toj južnoameričkoj državi i nema naznaka da bi širenje zaraze moglo da se uspori, navode svetski mediji.

"Ta informacija je atomska bomba. Iznenađen sam količinom nađenih varijanti virusa. Javnost ne shvata što to znači. Svi ti sojevi su zarazniji i ubrzavaju epidemiju. To je katastrofa", kazao je dr Roberto Kraenkel, biološki matematičar iz centra za kovid 19 u Brazilu za "Vašingron post", prenosi Jutarnji.

U Brazilu je bolnički sistem na rubu kolapsa, a zemlja je daleko od masovne imunizacije vakcinom.

"Nijedna država neće biti sigurna dokle god sve države pojedinačno ne uspostave kontrolu nad rastom novozaraženih, navodi dr Denis Garet, potpredsednica primenjene epidemiologije na institutu "Sabin vakcina" u Vašingtonu.

"Možemo se vakcinisati koliko želimo i postići imunitet krda, no dok god je izbijanje epidemije nekontrolisano u pojedinim zemljama, granice za virus će i dalje biti otvorene. Zemlje poput Brazila, gde nema restrikcija i gde je virus na slobodi, pravo su leglo za širenje novih sojeva", rekla je doktorka Garet.

Ona je istakla kako je prirodni imunitet osoba koje su već prebolele koronu manje otporan na nove varijante, te da su podložni reinfekciji.

"Pitanje je vremena. Ovde u Americi je dobra vest što vakcinacija ide brzo, moramo pokušati ovo da kontrolišemo, jer čini se da vakcina deluje na nove sojeve, barem što se tiče sprečavanja teških slučajeva i hospitalizacija. No, nema garancije, virus se prebrzo razvija i ako druge države nešto ne preduzmu, brzo će biti ovde. Jako je bitno sada šta druge države čine po pitanju mera i vakcinacije", navela je doktorka Garet.

Kako je rekla, razume da "pojedine države žele prvo da vakcinišu svoje građane, ali ako nema jednake raspodele vakcina, pretnja će za ceo svet postojati sve dok virus u pojedinim državama divlja", zaključila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

8 h

Podeli: