Crna Gora proteruje ambasadora Srbije

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Izvor: Vijesti

Subota, 28.11.2020.

16:57

Crna Gora proteruje ambasadora Srbije
Foto: Depositphotos/ natanaelginting

Vijesti su prenele da je to saopšteno je iz Ministarstva Vanjskih poslova Crne Gore.

Kako su kazali, prenose Vijesti u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je danas ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

"Nakon dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo", navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da je time , takođe, unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo - Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018 g. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš.

"Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: