"Bolnice se brzo pune, virus je podmukao"

U Srbiji je došlo do naglog porasta broja zaraženih u ovoj i prethodnoj nedelji, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Sascha Schauermann
Ilustracija: Getty images/ Sascha Schauermann

Dodaje da se bolnički kapaciteti pune veoma brzo.

Ona je za TV Pink navela da oko 15 odsto svih novozaraženih pacijenata zahteva bolničko lečenje.

Napominje da je najveći broj zaraženih u Beogradu i da je od jučerašnjih 1.328 zaraženih 48 odsto bilo u prestonici.

Nakon Beograda, po broju zaraženih slede Novi Sad - sa 68, Kragujevac - sa 54, Šabac - sa 39, Požarevac - sa 30 novozaraženih.

"Apelujemo na sve građane da se pridržavaju mera, da nose masku, održavaju distancu. Virus se lako prenosi sa osobe na osobu, veoma je podmukao, ne pokazuje da je prisutan u organizmu", navela je ona.

Upitana da li se razmatra uvođenje zabrane kretanje i vanredno stanje, Jovanovićeva je kazala da se sve opcije razmatraju i naglasila da bi sve donete mere, ukoliko bi se primenjivale u potpunosti, bile dovoljne.

Govoreći o situaciji u školama, Jovanovićeva je navela da je od početka školske godine kod 313 učenika registrovan kovid 19.

''Mali broj dece je grupisan u odeljenjima. Skoro sva deca su u porodici zaražena, van škole'', pojasnila je Jovanovićeva.

Ona je kazala da se najviše zaražavaju mladi između 30 i 50 godina i još jednom podvukla da je važno na vreme se javiti lekaru, sa simptomima povišene temperature i otežanog disanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu