"Osuđujemo političke igre Pekinga"

Samo nekoliko sati nakon što ga je Kina upozorila da prestane da daje neodgovorne izjave, kanadski premijer Dzastin Trudo izdao je novo saopštenje.

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2020.

10:06

EPA-EFE/ PHILIPP GUELLAND

Trudo je ostao dosledan tvrdnji da pritvaranje dvojice Kanađana Majkla Spavora i Majkla Kovriga predstavlja "političku igru".

"Tokom prvih nekoliko dana pritvora kineski zvaničnici su isticali povezanost između ova dva slucaja. Bilo je očigledno od samog početka da je to bila politička odluka od strane kineske vlade i mi je osuđujemo od samog početka", kazao je Trudo.

Majkl Kovrig i Majkl Spavor privedeni su nakon hapšenja Meng Vanzou u decembru 2018. u Vankuveru i to je shvaćeno kao pokusaj pritiska na Kanadu. Optužbe protiv njih objavljene su nakon što je kanadski sudija presudio da slučaj ekstradicije izvršnog direktora Huaveija Meng Vanzou može preći u sledeću fazu.

Trudo je u petak izjavio da su kineske vlasti "direktno povezale" slučajeve Kovriga i Spavora sa slučajem Meng i pozvao je Peking da ih pusti iz pritvora.

Rano jutros portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da su optužbe za špijuniranje "potpuno različite" od slucaja Meng, koja je uhapšena pod optužbom SAD, jer je povezana sa mogućim kršenjima trgovinskih sankcija Iranu.

Međutim, kineski ambasador u Kanadi Cong Peivu povezao je slučajeve, pa je tako prošlog meseca u izjavi za Global Njuz rekao da smatra da će se tretman Kovriga i Spavora poboljšati ukoliko Kanada vrati Meng.

Trudo je, međutim, rekao da njegova vlada nastavlja da radi iza scene kako bi osigurala puštanje dvojice Kanađana, ali je i nastavio da isključuje mogućnost razmene zarobljenika.

Meng, glavni finansijski direktor Huavei kompanije i ćerka osnivača suočava se sa optužbama da je počinila prevaru i prekršila američke sankcije prema Iranu. U ponedeljak, američki državni sekretar Majk Pompeo stao je na stranu Kanade.

"Ove optužbe su politički motivisane i potpuno neutemeljene. Sjedinjene Države stoje uz Kanadu u pozivu Pekingu da momentalno pusti dvojicu Kanađana i odbaci pritvor kao način pritiska na Kanadu", rekao je Pompeo.

Meng, inače, živi u svom dvorcu u Vankuveru, gde navodno radi na diplomskim studijama. Kovrig i Spavor drže se na tajnim lokacijama i onemogućen im pristup njihovim advokatima ali i članovima porodice.

Od hapšenja Meng Vanzou, Kina je osudila još dvojicu Kanađana na smrt i suspendovala uvoz kanadske kanole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: