"Ova situacija otkrila je ono što se godinama skrivalo pod tepih - EU nije spasilac"

Ministarka evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da EU nije spasilac, već zona udružene odgovornosti, i da je vidno tokom pandemije koronavirusa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2020.

23:56

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

"Ova situacija otkrila je ono što se godinama stavljalo pod tepih - EU nije spasilac već zona udružene odgovornosti i svako ima svoj udeo odgovornosti i prava", izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Srbija je pokazala svojom odgovornom politikom predsednika Vučića i Vlade, ulaganjem u zdravstvo i važne državne sisteme da smo odgovorni i funkcionalni. Već sam tražila od EU komesara za proširenje Olivera Varheljija prenamenu neutrošenih IPA sredstava za borbu protiv korone", rekla je Joksimovićeva za sutrašnje Novosti.

Ona ističe da učestvujemo i u mehanizmu civilne zaštite EU, pa ćemo i odatle tražiti šta sve možemo.

U svakom slučaju, navela je, samo zajednički i EU i kandidati i potencijalni kandidati, možemo da se suprotstavimo pandemiji.

Joksimovićeva ukazuje da su sada svima osećanja prenaglašena, jer situacija u kojoj je globalno ugroženo zdravlje ljudi donosi povećanu osetljivost.

"Nije trenutak nikoga napadati, jer smo svi suočeni sa istim izazovima. EU nije apstraktna tvorevina, nju čine države članice, i neki od osnivača EU su najviše pogodjeni pandemijom, kao na primer Italija, Francuska, Nemačka...Sve odluke u EU se donose konsenzusom, to mnogi zaboravljaju", navela je Joksimovićeva.

Naravno da su sve evropske vlade zabrinute prevashodno za zdravlje svojih gradjana, kao i mi za naše i ne treba sada evropskom kontinentu međusobnih optužbi, već združenih snaga i kapaciteta, zaključila je ministar za evropske integracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: