U Salvadoru politička kriza

Predsednik Salvadora Naib Bukele pozvao je svoje pristalice na suzdržanost, nakon što su zapretili da će nasilno ući u parlament.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2020.

10:55

U Salvadoru politička kriza
Foto: EPA-EFE/ RODRIGO SURA

Njihova pretnja dolazi nakon što opozicioni poslanici nisu želeli da glasaju o kreditu za opremanje snaga bezbednosti.

Tenzije između predsednika i zakonodavne vlasti počele su da rastu nakon što su poslanici odbili da se okupe i glasaju o kreditu od 109 miliona dolara za opremanje snaga bezbednosti.

U tom sukobu najviši zvaničnici policije i vojske stali su na stranu predsednika, te su oko zgrade parlamenta i unutar parlamenta postavili teško naoružane snage bezbednosti.

Stotine Bukeleovih pristalica okupilo se ispred tamošnjeg parlamenta, koji je pod kontrolom opozicije.

Oni su pretili da će silom skloniti opozicione poslanike iz parlamenta.

"Da smo hteli da pritisnemo dugme, pritisnuli bismo dugme. Ali pitao sam Boga i Bog mi je rekao: strpljenje, strpljenje, strpljenje. 28. februara (2021.) svi ovi nitkovi izlaze napolje kroz vrata", rekao je Bukele u obraćanju okupljenima kada je i nametnuo rok od nedelju dana da se predlog zakona odobri.

U Salvadoru će 21. februara naredne godione biti održani lokalni i parlamentarni izbori.

Opozicioni poslanici naveli su da žele više detalja o planu potrošnje pre nego što budu glasali.

Opozicioni levičarski narodnooslobodilački front Farabundo Marti (FMLN) optužio je Bukelea za zastrašivanje, a saopštenju koje su izdali zahtevaju da predsednik "prekine svoje pretnje koje su tipične za diktaturu".

Desničarska Nacionalistička republička alijansa, koja je saopštila da neće glasati za nacrt zakona, zatražila je od Organizacije američkih država da aktiviraju mehanizme za sprečavanje rušenja ustavnog poretka u El Salvadoru.

Bukeleov kabinet je saopštio da bi se sredstva koristila za kupovinu helikoptera, policijskih automobila, uniformi, naočara za noćno osmatranje i druge opreme, uključujući sistem za video nadzor u zemlji koja se bori sa bandama i visokim kriminalom.

Naveli su i da su objasnili svoje planove, ali da su voljni da poslanicima daju više detalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: