Odgovor Kurtiju

Kosovska Mitrovica -- Srpska lista ocenila danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) obaveza Prištine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA/Kushtrim Ternava
Foto: EPA/Kushtrim Ternava

"Gaženje" sporazuma čiji je garant bila EU, "uz ćutanje" evropskih institucija u Briselu, pokazuje "licemerje svih onih koji govore o vladavini prava i poštovanju potpisanih sporazuma", navodi se u saop[tenju te liste.

Reagujući na izjavu kandidata za premijera Kosova Aljbina Kurtija da je Zajednica srpskih opština "mrtva", Srpska lista je navela da srpski narod na Kosovu i Metohiji "neće odustati od zahteva da Priština ispuni sve potpisane dogovore koje je garantovala Evropska unija".

"Postizborni sindrom od koga pati Kurti i njegove pristalice je više nego opasan po budućnost političkih dešavanja na Kosovu i Metohiji, a ćutanje medjunarodne zajednice indirektno šalje poruku odobravanja ovakvog delovanja. Koliko daleko su u Prištini spremni da idu govori i podatak da svojim izjavama brišu patos sa svim sporazumima pod okriljem EU, kako onih izmedju Beograda i Prištine, tako i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da Kurti "svoj pogrešan sud o odnosu Srba prema ZSO izvlači iz razgovora sa Rašićem, Petrovićem i ostalim poraženim učesnicima izbora", što kako se navodi, "govori u prilog činjenici da podobni Srbi nisu i ne mogu biti glas naroda u institucijama".

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je juče da je Zajednica srpskih opština mrtva stvar i da je to projekat države Srbije, a ne kosovskih Srba.

strana 1 od 119 idi na stranu