Protesti u Iraku, devet mrtvih, stotine povređene

Broj poginulih u protestima u Iraku danas je porastao na devet, a stotine su povre]ene u sukobima snaga bezbednosti i demonstranata.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 02.10.2019.

19:27

Protesti u Iraku, devet mrtvih, stotine povređene

U južnom iračkom gradu Nasirija došlo je do razmene vatre kada su elitne anti-terorističke jedinice raspoređene u tom gradu nakon što je policija "izgubila kontrolu" nad situacijom, prenosi Rojters.

Protesti, koju su počeli juče zbog nezaposlenosti, teške ekonomske situacije i nedostatka osnovnih usluga kao što su struja i voda, eskalirali su danas.

Mnogi demonstranti uzvikivali su "pad režima", što je slogan korišćen 2011. godine tokom Arapskog proleća.

Portparol Ministarstva unutrašnih poslova izjavio je da je jedo dete poginulo kada je demonstrant u jugoistočnom delu Bagdeada bacio Molotovljev koktel na vozilo u kojem su bili civili.

U južnom gradu Nasirija demonstrant je poginuo kada je policija otvorila vatru da rastera okupljene, dok je drugi preminuo od zadobijenih povreda, rečeno je Rojtersu iz zdravstvenih službi.

Policija i vojska otvorile su vatru i bacile suzavac kako bi rasterale stotine demonstranata širom Bagdada.

Vlada je u jučerašnjem saopštenju navedela da je među povređenima 40 pripadnika bezbednosnih snaga i optužila "grupe koje su izazvale nerede" za nasilje.

Irački premijer Adel Abdul Mahdi predsedavao je danas hitnim sastankom nacionalnog Saveta bezbednosti, nakon kojeg je u saopštenju izraženo žaljenje zbog pogibija i povređenih na obe strane u utorak i podržano pravo na proteste i slobodu izražavanja.

U saopštenju nisu pomenuti današni protesti.

"Savet podržava pravo na proteste, slobodu izražavanja i legitimne zahteve demonstranata, ali osuđuje činove vandalizma koji su se desili tokom protesta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će biti preduzete odgovarajuće mere kako bi se zaštitili civili, javnost i privatna svojina.

Snage bezbednosti blokirale su nekoliko puteva u Bagdadu, uključujućiu most koji vodi do utvrđene Zelene zone, gde se nalaze vladine zgrade i strane ambasade, kao deo jakih mera bezbednosti.

On je naredio Ministarstvu za naftu i drugim vladinim telima da uvrste kvotu od 50 odsto za lokalne radnike u buduće ugovore sa stranim kompanijama.

Zemlja bogata naftom decenijama se suočava sa teškoćama, od vladavine Sadama Huseina tokom koje je godinama bila pod sankcijama Ujedinjenih nacija, preko američke invazije 2003. godine i građanskog rata, do borbe protiv Islamske države, nad kojom je 2017. godine proglašena pobeda.

Sukobi u Bagdadu su naznaka da bi zemlju mogla da očekuje nova era političke nestabilnosti.

Više od hiljadu ljudi izašlo je na ulice da traži radna mesta i funkcionalne javne službe.

Stanovnici Bagdada žalili su se danas da su vlasti blokirale društvene mreže Tviter, Vacap i Fejsbuk. Grupe demonstranata nastavile su da zauzimaju ulice, pale gume i kontejnere, a neki od njih zahtevaju obaranje vlade.

U pokušaju da smiri strasti, premijer je juče obećao zaposlenje za svršene studente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: