Tri snimka za uništenje? Trudo usred skandala VIDEO/FOTO

Kanadski premijer Džastin Trudo našao se usred skandala zbog maskiranja u tamnopute likove.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Sean Kilpatrick/The Canadian Press
Foto: Tanjug/AP/Sean Kilpatrick/The Canadian Press

Nakon što je jutros objavljena fotografija na kojoj se maskirao u Aladina i obojio lice u crno, otkriveno je da se još u najmanje dva navrata maskirao u crnca.

"Trebalo je da tada znam više, ali nisam. Duboko žalim što sam to učinio. Obukao sam Aladinov kostim i stavio šminku. Nisam to smeo da učinim", rekao je Trudo nakon što je prva fotografija objavljena.

Fotografija potiče sa zabave održane 2001. na temu "1001 noć" u srednjoj školi u Vankuveru u kojoj je Trudo predavao kao nastavnik. Trudo je tada imao 29 godina. Fotografija je završila u školskom godišnjaku.

Nakon izvinjenja pojavio se snimak na kojem Trudo izvodi rege numeru maskiran u crnca na takmičenju talenata u srednjoj školi. Trudo je tada obojio lice u crno i nosio je periku.

Fotografija je prvo završila na društvenim mrežama, a Trudo je tek potom priznao da se zaista maskirao u Afrikanca.

Kanadski portal Global Njuz objavio je snimak i trećeg Trudoovog maskiranja.

Reč je o snimku, navodno iz devedesetih godina prošlog veka u srednjoj školi u kojoj je Trudo bio učenik. Na njoj se Trudo krevelji u kameru, podižući ruke koje su mu, kao i lice, obojene u crno. I ovde nosi periku na glavi.

Da li će se kanadski premijer ponovo izviniti za svoje poteze iz prošlosti ostaje da vidimo, ali iz opozicije već pljušte oštre optužbe na njegov račun.

Lider Konzervativne stranke, koji je u predizbornim anketama gotovo izjednačen s Trudoom, rekao je da je "to šminkanje delo otvorenog podsmeha i rasizma" i da je Trudo "neko s potpunim nedostatkom prosuđivanja i integriteta i neko ko nije spreman da upravlja zemljom".

Kanadu, inače, očekuju parlamentarni izbori za pet nedelja, a ovaj bi skandal mogao i te kako naštetiti Trudoovom progresivnom imidžu. Neki kanadski mediji, poput Toronto Sana, već su ga prozvali za licemerje.

"Trudo neće dati ostavku zbog ovoga, iako bi tražio da bilo koja druga stranka smeni bilo kog kandidata uhvaćenog u istoj situaciji", napisao je kolumnista Toronto Sana, Brajan Lili.

Politikolog Maks Kameron komentirisao je da je skandal naneo "udarac u najsnažniji deo njegovog oklopa", budući da se Trudo brendirao kao branilac multikulturalizma i tolerancije.

strana 1 od 547 idi na stranu