Požar na Zrću pod kontrolu stavili kanaderi, uzrok - bačeni opušak? VIDEO

Požar koji je noćas izbio na plaži Zrće na hrvatskom ostrvu Pagu, pod kontrolu su stavili kanaderi, a vatrogasci su uspeli da spasu najstariji klub na plaži.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/antiksu
Ilustracija: Depositphotos/antiksu

U trenutku izbijanja požara na plaži se održavao Fresh Island festival, pa je evakuisano oko 10.000 ljudi.

Vatrogasci su uspeli da spasu najstariji klub na plaži.

Požar je izbio oko jedan sat posle ponoći u borovoj šumi na plaži Zrće u Novalji, a nakon nekoliko sati borbe, vatrena stihija potpomognuta vetrom stavljen je pod kontrolu, prenosi hrvatski Tportal i ističe da su posetioci na vreme evakuisani i da nema povređenih.

Kanaderi su dvosatnim gašenjem iz vazduha primirili silinu požara, a na terenu je i dalje šezdesetak vatrogasaca s 25 vatrogasnih vozila.

"Kriza je prošla, skidam kapu do poda najpre domaćim, pa drugim ostrvskim vatrogascima i onima iz Zadra i Like, jer su bili potrebni i hrabrost i nadljudski napor da se u uslovima bure od 120 kilometara na sat zaustavi vatra i požar zadrži pod kontrolom", rekao je gradonačelnik Ante Dabo, prenosi Hina.

On je zahvalio i pripadnicima civilne zaštite što su bez žrtava i povređivanja uspeli da evakuišu hiljade ljudi sa festivala Fresh Island na Zrću u susednu uvalu Katarela, a onda i do njihovih apartmana i hotela.

Prema rečima portparolke ličko-senjske policije Maje Brozičević, uviđaj će najverovatnije početi u sredu.

"Još se nisu stvorili bezbednosni uslovi da se utvrdi odakle je požar krenuo i što ga je uzrokovalo, a moguće je da će uviđaj biti sproveden tek sutra", rekla je Brozičević i dodala da će na teren izaći veštaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba.

Zapovednik vatrogasaca Hrvoje Ostović rekao je da otvorenog plamena više nema, da su vidljiva izdimljavanja na mnogim mestima i da su svi vatrogasci i dalje na terenu.

"Najteži deo posla je odrađen, ali ostaćemo ovde sigurno do kraja dana i po noći, jer se sve mora do te mere ugasiti da izdimljavanja više ne bude, kako se požar nigde ne bi obnovio", rekao je Ostović.

Ljudski faktor - opušak

Uzrok velikog požara na plaži Zrće, na hrvatskom ostrvu Pagu, je ljudski faktor, odnosno otvoreni plameni, izjavio je zamenik generalnog direktora Policije Željko Prša za RTL.

Prema prvim istraživanjima najverovatnije je reč o opušku koji je bačen 20 ili 30 metara od mora, kraj plaže Caska, a Prša kaže da još nema privedenih, ali da imaju dosta očevidaca te da se s njima obavljaju razgovore.

Vatra je buknula u travi i proširila se i zahvatila borovu šumu. Policija tek treba utvrditi radi li se o namernom podmetanju požara ili o slučajnom uzroku.

Premda je požar pod kontrolom, vatrogasci će na terenu ostati celi dan, a možda i celu noć zbog zahtevnosti požara. Vatra je zaustavljena na oko 300 metara od ugostiteljskog objekta. Prša je pozvao sve koji imaju bilo kakva sananja o tome kada je tačno i gde izbio požar i koji mu je bio uzrok, da se jave Policiji.

Region

strana 1 od 165 idi na stranu