Demokratska stranka u Moldaviji napustila vladu da okonča političku krizu

Tehnička vlada u Moldaviji predvođena Demokratskom strankom na čijem čelu je oligarh Vlad Plahotnjuk, saopštila je da se raspušta.

Izvor: B92

Petak, 14.06.2019.

23:25

Demokratska stranka u Moldaviji napustila vladu da okonča političku krizu
Ilustracija: Depositphotos/frimufilms

Time je, posle nedelju dana otpora, prihvatila da prepusti vlast novoj vladajućoj proruskoj i proevropskoj koaliciji.

"Ućićemo u opoziciju", rekao je u televizijskoj izjavi potpredsednik Demokratske stranke Vladimir Ceborari, optužujući koaliciju da odbija dijalog, prenosi Frans pres.

Moldavija je zapala u političku krizu od parlamentarnih izbora u februaru na kojima nije izabrana jasna većina u Parlamentu.

Situacija je postala posebno konfuzna prošlog vikenda kada je formirana koalicija proruskih i prozapadnih partija, koju podržavaju i Moskva i Evropljani, da bi se zajedn suprotstavili moćnom oligarhu Vladu Plahotnjuku, na čelu Demokratske stranke. Plahotnjukove pristalice pokušale su da zadrže vlast uz podršku Ustvnog suda koji je suspendovao predsednika Igora Dodona, raspustio parlament i sazvao prevremene izbore.

Medjutim Dodon je u utorak poništio raspuštanje Parlamenta doprinoseći sukobu izmedju dve vlade od kojih svaka tvrdi da je legitimna, vlada Pavela Filipa, na vlasti od 2015. i vlada koju je parlament imenovao u subotu sastavljena od Socijalističke partije Igora Dodona i saveza ACUM Maje Sandu.

Dve rivalske političke struje tvrdile su da su na vlasti i jedna drugu optuživale za uzurpaciju vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: