"Pilot palog aviona prenosio El Čapov kokain i odbio da sa Kosova ode u Libiju po Gadafija"

Pilot privatnog aviona koji se srušio u Meksiku Huan Hose Agilar Talavera je ranije povezivan s liderom kartela Sinaloa Hoakinom Guzmanom i porodicom Gadafi.

Izvor: B92, priredio: S.Veselinoviæ

Sreda, 08.05.2019.

10:11

foto: facebook.com/juan.at.31

Talavera je stradao, zajedno sa još 13 putnika i članova posade u padu letelice, a mediji otkrivaju da je prvi put u centar pažnje javnosti stigao 2006. godine.

Kako se navodi, tada je uhapšen zbog navodnih veza sa kartelom ozloglašenog El Čapa i nalazio se u grupi od 11 ljudi koje su organi reda držali na radaru.

Talavera je prošao vojnu obuku za pilota, a pre 13 godina je optužen za učešće u organizovanom kriminalu, krijumčaranje osoba bez dokumenata i posedovanje oružja.

Nije poznato da li i na koliku kaznu je osuđen, a spekulisalo je da je pilotirao letelicom tipa DC-9 u kojoj se nalazilo pet i po tona kokaina i koja je zaplenjena u aprilu 2006. godine u Meksiku.

Mediji navode da je Talavera 2011. godine trebalo da učestvuje u tajnoj akciji evakuisanja sina ubijenog libijskog lidera Muamera el Gadafija.

Navodno je Talavera trebalo da upravlja avionom kojim bi Sadi Gadafi bio prebačen iz Libije u Meksiko, koristeći lažna dokumenta, prihvatio je taj zadatak, ali je u poslednjem trenutku odustao.

Plan je propao pošto su on i još dvojica pilota odbili da polete sa teritorije samoproglašene države Kosovo u Libiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: