Počinje suđenje službeniku konzulata SAD zbog špijunaže

U Istanbulu danas počinje suđenje Metinu Topuzu, turskom državljaninu zaposlenom u konzulatu SAD u tom gradu, prenosi AP.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2019.

08:10

Počinje suđenje službeniku konzulata SAD zbog špijunaže
Foto: GettyImages

On je optužen za špijunažu i pokušaj svrgavanja turske vlade.

Navodi se da je Topuz, prevodilac i osoba zadužena u konzulatu da obavlja poslove za američku Agenciju za borbu protiv droge, biće prvi put saslušan pred sudom, pošto mu je u oktobru 2017. određen pritvor.

Topuz je optužen za povezanost s turskim islamskim propovednikom Fetulahom Gulenom koji se nalazi u samoizgnanstvu u SAD, a turska vlada ga optužuje i da je stajao iza pokušaja puča 2016. godine, što je on negirao.

AP podseća da je nakon Topuzovog hapšenja američki konzulat na više od dva meseca obustavio izdavanje viza i ono predstavlja jedno od spornih pitanja koja stvaraju tenzije između dva NATO saveznika.

Navodi se da bi prvo saslušanja Topuza trebalo da traje do četvrtka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: