"Do kraja godine između 5 i 10 zemalja povlači priznanje"

Do kraja godine između pet i 10 zemalja povlači priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, najavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug, prva
Podeli
EPA/ EFE Andrej CUKIC
EPA/ EFE Andrej CUKIC

Prema njegovim rečima, to je ishod sastanaka koje je srpska delegacija imala protekle nedelje tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Dačić kaže da neke zemlje i ne znaju da su priznale nezavisnost KiM, te je, navodi, bio u situaciji da mu ministar spoljnih poslova Somalije kaže da "oni smatraju da je KiM deo Srbije i da podržavaju teritorijalni inegritet".

"Ja mu kažem, hej, čoveče, ali vi ste priznali Kosovo", ističe Dačić i dodaje da on aktivno radi na tome da se revidira spisak zemalja koje su priznale Kosovo, ali da se tome protive privremene vlasti u Prištini, jer, kaže, "oni to ne smeju da kažu svojim građanima".

Podseća i da je tokom sastanaka u UN saznao da Oman, Uganda i Lesoto nisu priznale nezavisnost KiM, a da ih je Priština svrstala u zemlje koje to jesu učinile.

Dačić se osvrnuo na posetu prištinske delegacije u UN i istakao da je Srbija uputila protest UN, kao što je to učinila svake godine do sada, jer, ističe, prištinska delegacija zloupotrebljava prisustvo u UN.

Naveo je da je prištinsku delegaciju činio 41 čovek, što je, navodi, delegacija veća od onih koje su imale neke velike države.

strana 1 od 113 idi na stranu