Sreda, 06.06.2018.

17:46

Odbio zahvalnicu Ministarstva: "Svi bili da ćute za pare"

Aleksandar Jovanović iz Saveza mesnih zajednica na Staroj planini odbio je da primi zahvalnicu Ministarstva za zaštitu životne sredine, pišu Južne vesti.

Izvor: Južne vesti

Odbio zahvalnicu Ministarstva:
screenshot

Jovanović je juče, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, odbio da primi zahvalnicu Ministarstva, jer kako kaže, svoj posao nisu završili, pa i dalje stoji pretnja da ono što se desilo Rakitskoj reci može da se desi i rekama na Staroj planini.

“Ministarstvo građevine izdaje dozvole, oni se prozivaju na Prostorne planove grada, koji u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom o zaštiti životne sredine, protivno mišljenju Zavoda za zaštitu prirode. Oni to krše i svesno rade na tome da privatniku u ruku daju vodu i male reke da bi zaradili velike pare, a da nas ostave bez vode. Proizvodi se zanemarljiva količina energije, ali je reč o dobroj količini novca“, kaže Jovanović.

Po njegovim rečima, Savez mesnih zajednica ima podršku ministra Gorana Trivana, koji je i juče ponovio da se protivi izgradnji malih hidroelektrana na Staroj planini, i naglasio da ili će biti zaštićenih područja prirode ili će biti mini-hidroelektrana.

“Ministar nema moć da se suprotstavi gospođi Mihajlović (Zorana Mihajlović prim. aut.) koja vodi tu priču i zajedno sa državnom sekretarkom Aleksandrom Damnjanović “štanca” dozvole za izgradnju malih hidrocentrala. Trenutno nestaje 10 reka, uglavnom u zaštićenim područjima. Ona je ta koja se pita, finalni potpis je Ministarstva građevinarstva“, dodao je Jovanović.

On smatra da postoji pretnja da Pirot ostane u budućnosti bez pijaće vode, a da oni u svojoj borbi nemaju podršku gradonačelnika Pirota Vladana Vasića. Svojom aktivnošću su došli i do predsednika Aleksandra Vučića i ministara u Vladi Srbije.

“Reč je o malim vodotokovima, planinskim rekama, pritom je to pijaća voda. Pirotu preti da ostane bez vode, on se snabdeva vodom sa tog terena. Vladan Vasić nije hteo da nas primi, nas svoje sugrađane, jedino gradonačelnik ćuti, igrnoriše nas, on zna zašto ćuti, a pritom je on Staroplaninac koji je odrastao na toj vodi“, rezigniran je Jovanović.

Na koktelu u Botaničkoj bašti, kako govori Jovanović, bila je prisutna cela svita, sve je bilo organizovano "u američkom fazonu", sve je bilo, kako kaže, spakovano i sve je bilo super, tako da su se svi lepo proveli.

"Cela ekipa koja živi od zaštite životne sredine, zaposleni u državnim institucijama ili društva koja se bave ekologijom, uglavnom su svi bili tu da bi ćutali, neko za manje neko za veće pare", priča Jovanović.

Jovanović je naglasio da investitori nemaju problema sa gradnjom na nekim terenima, jer se radi o selima sa malim brojem stanovnika, ali da takav slučaj nije sa selima na Staroj planini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: