Vučić EU: Neka pokažu gde to piše

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da ZSO može biti formirana samo u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i impementacionim planom.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 10.04.2018.

20:12

Vučić EU: Neka pokažu gde to piše
Foto: Tanjug/Tanja Valiè

Na stav EU, koji je Tanjugu iznela Maja Kocijančič, da će Zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa kosovskim zakonima i primedbama kosovskog ustavnog suda na Brisleski sporazum, predsednik Vučić kaže "Neka pokažu gde to piše".

Kako je naveo, iznenađen je tom izjavom Maje Kocijančič.

"Hoću da nam pokažu gde to piše u Briselskom sporazumu, znam napamet Briselski sporazum, imate ga na sajtu vlade, predsednika, kancelarije, to nigde ne piše", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Vučić je ocenio da je, posle takvih izjava, nedvosmisleno jasno ko je Srbiji prijatelj, a koga ne može da nazove tim imenom.

"Jedino što je ovde dobro, jeste što pokazujete ljudima u Srbiji kakvi su pregovori u Briselu, koliko je teško, sa čime se suočavate, kada to javno govore", kazao je predsednik.

On je istakao da je sada važno da Srbija sačuva unutrašnji mir.

"Naše je da budemo mirni, staloženi, smireni i da takve poruke šaljemo, kao i da se borimo za naš narod", rekao je Vučić. Zajednica srpskih opština biće formirana u skladu sa kosovskim zakonima, izjavila je portparolka EU Maja Kocijančič.

Na pitanje Tanjuga da li se na nacrtu Statuta ZSO radi po Briselskom sporazumu, koji predviđa veće ingerencije za kosovske Srbe, ili po odluci Ustavnog suda Kosova, koji te ingerencije spušta na nivo nevladinih organizacija, u Briselu kažu da će ZSO biti formirana "u skladu sa kosovskim pravom".

Ubrzo se oglasio i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je postavio pitanje odakle proizilazi pravo Ustavnog suda da jednostrano poništava odredbe i principe dogovorene Briselskim sporazumom o uspostavljanju ZSO.

"Postavljam pitanje gde, u kojoj tački sporazuma, kom članu ili stavu se predviđa da ustavni sud u Prištini jednostrano poništava njegove odredbe i to pre nego sto je statut ZSO uopšte usvojen? Pošto tako nesto baš nigde i ni u jednom sporazumu nije predviđeno, svima bi trebalo da bude jasno kakve su namere onih koji baš u ovom trenutku ovakve stavove iznose", izjavio je Đurić za Tanjug.

Dok kosovska strana insistira da se ZSO formira na osnovu kosovskog ustava i zakona, predstavnici Srpske liste, ali i Vlade Srbije zahtevaju da se ona formira na osnovu sporazuma iz briselskih pregovora 2013. godine.

U međuvremenu, iz Srpske liste su postavili ultimatum da najkasnije do 19. aprila započne rad na izradi Statuta, dok će u suprotnom oni samostalno formirati ZSO.

Prema izvorima u Briselu, statut zajednice radiće radna grupa koju je formirala Vlada Kosova i kojoj će pomoći Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: