"Na KiM se od pogroma 2004. vratilo 6.790 ljudi"

Ministar za zajednice i povratak i potpredsednik vlade u Prištini Dalibor Jevtić rekao je da se od pogroma 2004. godine do danas, na KiM vratilo 6.790 ljudi.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.03.2018.

10:15

screenshot

"Pogrom je bio dodatni udarac nakon nasilnog iseljavanja Srba 1999. godine. Tog martovskog dana 2004. godine neka mesta su se u potpunosti ispraznila i nemamo mogućnosti da ljude tamo vratimo", naglasio je Jevtić.

On je u Dnevniku RTS-a naveo da se povratak raseljnih Srba na Kosovo i Metohiju nije samo pitanje bezbednosti, već i ekonomije i uzurpirane imovine.

Prema njegovim rečima, situacija na Kosovu i Metohiji danas je bolja.

"Nemamo problema koje smo imali tih godina, recimo problem slobode kretanje, osim u Đakovici i Suvoj reci gde Srbi ne mogu bez policijske pratnje. Što se povratka tiče, on nije samo pitanje bezbednosti već i ekonomije. Neko se odlučuje za povratak kada sve stvari uzme u obzir", ističe Jevtić.

On je ukazao na to da je formiranje Zajednice srpskih opština pitanje političke hrabrosti i volje i ističe da je za formiranje Zajednice srpskih opština potreban mali korakk, koji neko ne želi da preduzme.

"Potreban je mali korak koji neko ne želi da preduzme. Prisustvovao sam skoro svim sastancima gde su strane diplomate dolazile, a sastanak sa Mičelom mi je ulio poverenje da ce se nešto promeniti", napominje Jevtić.

Kaže da je važno da se dijalog nastavi i da su očekivanja obicnih ljudi u smislu rešavanja daljih problema koja stoje među narodom na Kosmetu.

Jevtić je ponovio da je stav Srpske liste po pitanju demarkacije jasan.

"Mi smo rekli da Srpsku listu ovo pitanje ne interesuje i prezentovali smo to koalicionim partnerima. To pitanje se gleda različito recimo kod Srba južno od Ibra. Srpska lista je zauzela stav i kako stvari sada stoje, nećemo glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom", kaže Jevtić.

Podseća da je Srpska lista i protiv formiranja kosovske vojske.

"Mi kao Srpska lista moramo da imamo pripremljen stav po ovom pitanju, ali ne smemo da zatvorimo vrata. Mi smo protiv formiranja kosovske vojske i želimo da obrazložimo kada to bude potrebno. Za to je potreban glas Srba u skupštini", napominje Jevtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: