"Priština izašla iz dijaloga, imamo odgovor"

Odluka takozvane Vlade Kosova da ne primene dogovor o formiranju ZSO u stvari je odluka Prištine da napusti briselski dijalog, kaže Ivica Dačić.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA / Georg Hochmuth
Foto: EPA / Georg Hochmuth

Šef srpske diplomatije upozorava da ceo pregovarački proces Beograda i Prištine sada može da se vrati na nulu.

„Ako suštinski deo sporazuma koji smo dogovorili albanski lideri beskrupulozno i bez ikakvih sankcija odbijaju da primene, Beograd sada može da razmotri stavljanje van snage sve dosadašnje dogovore koje smo postigli u Briselu“, rekao je Dačić za "Sputnjik"

Zbog moguće propasti višegodišnjeg pregovaračkog procesa, šef srpske diplomatije obraća se i međunarodnoj zajednici:

„Pozivamo Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da pod hitno utiču na Prištinu da samo ispuni svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom. Jer, postoji najveća opasnost do sada da se pregovarački proces definitivno prekine. Beograd za to ne bi snosio apsolutno nikakvu odgovornost“, zaključio je Dačić za Sputnjik.

Privremene kosovske institucije u Prištini odbacile su u sredu dogovor o početku izrade Statuta za formiranje ZSO, koji je postignut na nedavnom sastanku u Briselu, uz prisustvo evropskih visokih zvaničnika.

Inače, kosovska vlada je u sredu zaključila da „nijedan zvaničnik Prištine nema mandat da donosi odluke van ustavnog okvira“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu