Ponovo haos u Ukrajini, sukobi ispred parlamenta VIDEO

Kijev -- Najmanje 11 osoba je uhapšeno u neredima koji su izbili ispred ukrajinskog parlamenta između policije i demonstranata.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
screenshot
screenshot

U blizini parlamenta demonstranti su napravili kamp dan ranije, te su protesti počeli još juče.

Policija je upotrebila suzavac.

Organizatori protesta zahtevaju izmene ukrajinskih izbornih zakona da bi se pojačala konkurencija među strankama. Takođe, žele i formiranje antikorupcijskog suda.

Nekoliko hiljada demonstranata protestovalo je juče u Kijevu ispred ukrajinskog parlamenta, a pojedini učesnici protesta pozivali su predsednika te države Petra Porošenka da podnese ostavku.

Bivši gruzijski predsednik i bivši guverner ukrajinskog regiona Odesa Mihail Sakašvili, sada vođa Pokreta novih snaga, optužio je na protestu Porošenka da je odgovoran za "siromaštvo i poniženje", prenosi AP.

Organizatori protesta zahtevaju izmene ukrajinskih zakona o izborima, kako bi ohrabrili kompetitivnost, a pored toga zahtevaju i uspostavljanje visokog suda protiv korupcije.

Kako AP ocenjuje, Sakašvili predstavlja politički izazov za Porošenka, koji ga je postavio za guvernera ukrajinskog regiona Odesa, nakon što je Sakašvili izgubio funkciju u Gruziji.

Predsednik je u julu Sakašviliju oduzeo državljanstvo, a on je nakon toga prošlog meseca silom ušao na ukrajinsku teritoriju.

Kremlj pažljivo prati događaje u Kijevu, gde se održavaju protesti, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov i ukazao na nedostatak stabilnosti u Ukrajini.

"Pažljivo pratimo tamošnje događaje. Situacija je daleko od stabilne, to je očigledna činjenica", rekao je Peskov novinarima.

Svet

strana 1 od 13146 idi na stranu