Sukob španske policije i pristalica nezavisne Katalonije

Pristalice koje se zalažu za nezavisnost Katalonije sukobili su se sa španskom policijom dok su prevozili katalonske zvaničnike uhapšene u današnjim racijama.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2017.

15:41

Sukob španske policije i pristalica nezavisne Katalonije
Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su pokušali da blokiraju policajce dok su odvodili IT menadžera Savijera Puiha iz odeljenja za spoljne odnose Katalonije.

Puiha je jedan od 12 zvaničnika uhapšenih u današnjim racijama.

Demonstranti su takođe pokušali da blokiraju policijsko vozilo, usled čega je došlo do guranja, međutim nije bilo hapšenja, niti je iko povređen, prenosi AP.

Španska policija uhapsila je u toku dana 12 osoba u racijama koje su sprovedene u kancelarijama regionalne vlade Katalonije, izvestili su danas španski mediji.

Mediji navode da su na meti uglavnom ekonomske institucije.

Stotine demonstranata okupilo se u Barseloni ispred vladinih kancelarija kako bi podržali nezavisnost i usprotivilo se racijama.

Ranije danas uhapšen je i visoki finansijski zvaničnik Katalonije Jusep Marija Hove.

Policija i vlasti su odbili da pruže više detalja o današnjoj akciji, rekavši da je sudija akciju proglasio tajnom.

Kako navodi agencija AP, akcija predstavlja deo napora da se stane na kraj planiranom referendumu o nezavisnosti Katalonije zakazanom za 1. oktobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: