Četvrtak, 31.08.2017.

18:24

Nove tenzije RUS-SAD: Zatvara se konzulat, Lavrov žali

SAD zatvaraju ruski konzulat u San Francisku, kao i konzularne objekte u Vašingtonu i Njujorku, saopštio je Stejt department.

Izvor: B92, Beta

Nove tenzije RUS-SAD: Zatvara se konzulat, Lavrov žali
Foto: Gettyimages

Vašington zahteva da Rusija zatvori konzulat do 2. septembra.

Odluka je doneta zbog mere Rusije da smanji broj američkih diplomata u Rusiji.

“Verujemo da je ova akcija neopravdana i štetna za odnose dve zemlje“, navodi se u saopštenju.

“Zahtevamo od ruske vlade da zatvori konzulat u San Francisku, objekat u Vašingtonu, kao i u Njujorku“, saopštila je portparol Stejt departmenta Heder Nuert.

Kako se dodaje, obe zemlje će na ovaj način ostati sa po tri konzulata.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da "žali" zbog povećanih napetosti između Moskve i Vašingtona "započetih" odlukom SAD da zatvore generalni konzulat Rusije u San Francisku i dva konzularna objekta u Vašingtonu i Njujorku.

"Ministar žali zbog rasta napetosti u bilateralnim odnosima koji nismo inicirali mi i smatra da će nove američke mere biti pažljivo proučene u Moskvi", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Saopštenje je izdato nakon telefonskog razgovora Lavrova i američkog državnog sekretara Reksa Tilersona.

Ruski konzul u San Francisku Sergej Petrov rekao je za RIA Novosti da će generalni konzulat delovati u skladu sa odlukom koju će doneti rusko rukovodstvo u vezi sa odlukom Amerikanaca.

"Sada će Ministarstvo spoljnih poslova odlučiti o proceduri zatvaranja, o tome gde će ljudi otići, i drugim stvarima", rekao je on.

Rusija je, inače, imala diplomatsku misiju u San Francisku od 1852. godine, kako je navedeno na sajtu Konzulata.

Konzulat je zatvoren 1924. godine zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali je ponovo otvoren 1934. godine nakon što je Vašington uspostavio diplomatske odnose sa Sovjetskim Savezom, napominje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: