Španski premijer: Nećemo dozvoliti referendum u Kataloniji

Španska vlada je podnela žalbu Ustavnom sudu Španije u nameri da blokira zakon usvojen u parlamentu Katalonije koji mu omogućava da proglasi nezavisnost.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Prema tom zakonu Katalonija može da proglasi nezavisnost u roku od 48 sati ako birači izglasaju odvajanje na referendumu 1. oktobra.

To je poslednji u nizu poteza centralne vlade u Madridu u nastojanju da spreči održavanje referenduma koji smatra nelegalnim, navodi AP.

Objavljujući podnošenje žalbe, španski premijer Marijano Rahoj danas je ponovio da neće dozvoliti održavanje referenduma i pozvao katalonske vlasti da imaju "malo mere i zdravog razuma", preneo je Frans pres.

"Katalonsko društvo mora biti zaštićeno od radikalnog i rušilačkog projekta koji im se silom nameće. Neće biti referenduma 1. oktobra, to je protivustavno i protivzakonito", rekao je Rahoj na konferenciji za novinare u Madridu.

Rahoj je dodao da bi referendum izazvao samo "frustracije, napetosti i podele" kao i da je potrebno "malo mere, umerenosti i zdravog razuma".

Katalonija i Španija su godinama u zavadi zbog namera vlade Katalonije, sa sedištem u Barseloni, da održi referendum o nezavisnosti. Španska vlada pokušala je do sada da blokira pred Ustavnim sudom svaki potez koji je Katalonija preduzela na putu ka nezavisnosti, i uspela je da zaustavi većinu tih koraka.

Katalonski lider Karles Pudemon potvrdio je početkom nedelje da će referendum biti održan uprkos riziku od krivičnog gonjenja i eventualnih sankcija protiv njega i svih uključenih u organizaciju referenduma, navodi Frans pres.

Pućdemon je otvoreno rekao da ga ne obavezuje zabrana Ustavnog suda već samo želje Katalonaca koji su ga doveli na vlast.

Ankete konstantno pokazuju da su građani Katalonije, bogatog regiona na severoistoku zemlje, podeljeni po pitanju secesije, ali da većina od 7,5 miliona stanovnika želi da referendum bude održan, navodi Asošiejted pres.

Prema poslednjim istraživanjima, više od 49 odsto Katalonaca je protiv nezavisnosti, 41 odsto želi secesiju, ali više od 70 odsto ispitanika želi da se održi referendum. Za referendum, ali ne i za nezavisnost su levičarske partije, sindikati, privrednici i fudbalski klub "Barselona", navodi Frans pres.

Na čelu katalonske vlade od početka 2016. godine je separatistička koalicija koja je obećala da će taj region dovesti do nezavisnosti.

Za nezavisnost se 2014. godine izjasnilo 1,8 miliona Katalonaca na neobavezujućem glasanju, održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu koja secesionističke inicijative u Kataloniji smatra protivustavnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 551 idi na stranu