"Nagrade olimpijcima u petak, neću da odgovaram ološima"

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će srpski sportisti koji su osvojili medalje na Olimpijskim igrama u petak dobiti novčane nagrade.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Vučić je na konferenciji za novinare rekao i da ne želi da odgovara "raznim ološima koji vređaju naše olimpijce".

"Želim da čestitam sportistima, to su njihovi rezultati i ja zato nisam bio na utakmicama i masovnim dočecima, jer nikada nisam hteo da se kitim tuđim perjem. Ja sam jedan od retkih koji je pogodio koliko medalja će osvojiti. Ja sam rekao osam i toliko su osvojili. Zato što znamo koliko vrede i koliko je država uložila u te sportiste", rekao je Vučić.

On je dodao da nije razumeo da li se našao među optuženima kada na početku takmičenja nije bilo osvojenih medalja.

"Nisam razumeo da li smo optuživani kad nije bilo medalje. Govorili su Toma je baksuz, Vučić nije dao pare, a kad su osvojili opet su usledile kritike. Kritikuju me kada odem u Moslkvu - kažu vraća nas u 19. vek, kada odem u SAD onda sam izdajnik...", rekao je premijer.

"Ali ja sam na to u Srbiji navikao i naučio sam to", rekao je Vučić i istakao da ne želi da odgovara "raznom ološu", koji je u stanju da vređa olimpijce zato što im se ne sviđa njihov stav po određenim pitanjima.

"Ne želim da odgovaram raznom ološu koji vređa naše olimpijce. Neći da odgovaram raznim ološima koji su se obrušili na Davora Štefaneka i Ivanu Španović. Alal vera, majstori", rekao je Vučić.

"Hoću da uđem u ozbiljnu debatu o finansiranju sporta", poručio je Vučić.

Vučić je objasnio da je "ološima, bednicima i jadnicima nazvao sve one koji su brutalno vređali Ivanu Španović, Davora Štefaneka i Andriju Prlainovića".

Premijer je rekao da će olimpijcima biti isplaćeno oko tri miliona evra.

"Želim da kažem da od kada sam premijer sve nagrade sportistima su isplaćene u rekordnom roku, roku od sedam dana. To nije pitanje odnosa prema sportu, već prema građanima Srbije. Imamo dobro stanje finansija. Ja vam obećavam da će svim olimpijcima u petak biti isplaćen novac, ukupno oko tri miliona evra", kazao je Vučić.

On je dodao da su nagrade uvećane.

Premijer je izjavio da ga ne interesuje šta stoji iza uvreda na račun pojedinih srpskih olimpijaca, te da ne želi da komentariše medijske spekulacije da je u pozadini kritika sukob u SNS.

Odgovarajući na pitanje da li iza kritika vaterpolista na nedovoljno ulaganje države u sport zapravo stoji sukob dve struje unutar Srpske napredne stranke, Vučić je odgovorio da u to ne želi da ulazi.

"Ne interesuje me šta stoji iza svega. Jedino neću da neko vređa one koji su nam sve to doneli, počev od Štefaneka, do Prlainovića”, rekao je Vučić.

On je podvukao da "taj ološ" što vređa sportiste to treba da shvati.

"Sramota me je da ponovim uvrede na račun Ivane (Španović), ali vi ih prenesite, da građani vide koga sam nazvao ološem", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je država preko Olimpijskog komiteta izdvojila više od osam miliona evra za pripreme olimpijaca.

"To je onoliko koliko država može. Možda može i više, ali mi recite odakle, ali da mi posle ne kažete da podržavate štrajkače", rekao je Vučić i naglasio da veruje da će Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine osvojiti 15 medalja, jer će biti pripremljena za to.

On je istakao da Srbija sada ima najbolje uslove u regionu Zapadnog Balkana i da u to nema sumnje.

Vučić je precizirao da će Srbija za zlatnu medalju izdvojiti 40.000 do 45.000 evra, za srebrnu i bronzanu medalju od 30.000 do 35.000 evra, ali i podsetio da država izdvaja i 166.000 dinara mesečno za nacionalne penzije.

Vučić je rekao da je uveden sistem da jedan čovek može da obavlja samo jednu funkciju u sportu i da veruje da se to, uz jedan izuzetak, doslovno sprovodi.

Takođe, nijedan savez ili klub ne može da dobije više od 20 odsto, danas se finansiraju mali sportovi i lokalne samouprave moraju da ulažu više u sport, a ne samo u fudbal, što je ranije služilo za malverzacije.

"Uveli smo i to da visina članarine ne može za maloletne sportiste da bude veća od deset odsto od prosečne zarade u Srbiji", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da postoji falinka u sistemu sporta za koju, kaže, nije kriv ministar sporta, već on lično i vlada, a to je činjenica da niko nije za privatizaciju u sportu.

"Zanima me koliko našeg novca troši RTS"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da politički vrh Srbije više neće komentarisati izjave koje o Srbiji budu dolazile iz Republike Hrvatske. Opširnije u posebnoj vesti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić oštro je kritikovao one koji su samo imali loše i negativne komentare tokom Olimpijade, posebno pominjući RTS kao javni servis, za koji je ponovio da i dalje tamo neće gostovati.

"O nekima na javnom servisu me je sramota i da govorim. Svi građani ih plaćaju da bi oni širili mržnju prema pojedincima ili vladi samo zato što ne mislimo kao oni. Ja na RTS ne idem već 4 do 5 meseci i neću ni da idem. Vodite politiku kakvu hoćete, osim što nam uzimate stalno sve više para", objasnio je Vučić apelujući na javni servis da ne zabrani odgovore.

Obrativši se kritičarima s javnog servisa, premijer je upitao:

"Što se nisi odrekao visokih dnevnica pa da uložimo za bazene. Potrpao si pare za odlazak u Brazil u svoje džepove, a nisi se odrekao za bazene, koji tvrdiš da nedostaju".

"Ne prihvatam ocene primitivnog ološa, koji samo misli da uvredama može da reši sve", ponovio je Vučić, a upitan da li će gostovati na RTS-u, ponovio da neće, ali i da nije s njima u svađi.

"Nije u pitanju svađa, poštujem što su javni serrvis, nažalost pojedini urednici se ponašaju kao političke persone, sami ste svedoci tome, vidite šta rade u programu. A ja imam pravo kao ličnost da se s tim ne slažem: Jel' ih neko dira, sede tu, ko ih je postavio ne znam, DS ili neko drugi, sede tamo već četiri godine i pre toga još deset. Neka rade svoj posao, mene jedino interesuje koliko su para potrošili. Neka pričaju o meni i vladi šta hoće, ja ću da uzvraćam", poručio je Vučić.

"Verovatno neću u Dubrovnik, ne uzimam dnevnice"

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da ima pomaka u rešavanju ubistva novinara Večernjih novosti Milana Pantića i da misli da će taj slučaj uskoro biti rešen.

"Postoje pomaci, neću da obećam ništa, mislim da ćemo to uskoro da rešimo", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u vladi.

On je, odgovarajući na pitanje novinara koji je rekao da je objavljen fotorobot ubice novinara, rekao da to nije pravi fotorobot jer policija ponekad pusti i ne sasvim tačne informacije.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da verovatno neće učestovavati na Kroacija samitu u Dubrovniku, jer ne vidi šta bi značajno moglo da se uradi na tom skupu.

"Nisam još doneo konačnu odluku, samo zato što ne vidim šta bismo supstancijalno mogli da uradimo. Ali sam uvek spreman za razgovor", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da će Srbija moći da isporuči ono što je obećano, da će ulice u Tavankutu biti asfaltirane, da se radi na kući Bana Jelačića i da se razgovara sa predstavnicima Hrvatske riječi u Srbiji.

Hrvatski Jutarnji list je ranije danas javio, pozivajući se na neimenovane izvore, da će Vučić učestvovati na tom skupu u Dubrovniku.

Premijer je poručio da on "za razliku od nekih" ne uzima dnevnice kad ide na službena putovanja, bilo da ide u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Brazil ili Kinu, a oni koji stalno protiv njega govore su svaku dnevnicu uzeli.

Na pitanje novinara mogu li reforme da se sprovedu dok se jedan deo javnosti zalaze za evropske integracije, a neki se samo bave ličnošću premijera, odgovorio je najpre kontrapitanjem - a šta drugo da rade?

Vučić je opazio da je danas potpredsednik DS ugasio košarkaški klub koji su "sami pravili da bi prali pare".

Prema njegovim rečima, problem onih "koji protiv njega stalno govore" je to što on nema problem sa odlaskom sa vlasti.

Vučić je rekao da "za razliku od nekih" on čak i vodu koju pije sam plaća, ne uzima državne pare, a ne uzima ni dnevnice za službena putovanja.

"Ne uzimam dnevnicu ni za Brazil ni za BiH, ni kad idem u Hrvatsku ili u Kinu. A oni koji mi drže pridike svaku su redovno uzeli", konstatovao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 233 idi na stranu