Đukanović: Odluka NATO nije do CG

Podgorica -- Đukanović kaže da razlozi za odlaganje poziva Crnoj Gori da pristupi NATO-u, nisu u sferi izvršavanja obaveza te države u procesu evroatlantskih integracija.

Izvor: Beta
Podeli

"Razlozi su u geopolitičkoj sferi", rekao je premijer Crne Gore Milo Đukanović u parlamantu gde je, u okviru takozvanog premijerskog sata, odgovarao na pitanja poslaničkih klubova.

Crnogorski premijer je kazao da je odluka ministara zemalja članica NATO o Crnoj Gori samo uslovna, da je samo odložena, ali iz geopolitičkih razloga koji su, kako je objasnio, "tesno povezani sa pitanjima na koja Crna Gora ne može uticati".

Đukanović je rekao da je na sastancima sa zvaničnicima NATO-a i u Briselu i na drugim mestima, u poslednje vreme više puta čuo ocenu da je Crna Gora ispunila "glavninu" kriterijuma za punopravno članstvo u Alijansi.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen danas je ocenio da je odluka o Crnoj Gori pozitivna, a da će najkasnije do kraja 2015. godine biti procenjeno da li će toj državi biti upućen poziv za članstvo.

Poziv za clanstvo, kako je objasnio Rasmusen, ne mora čekati novi samit Alijanse, već se to može učiniti i sa druge NATO adrese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu