Tajvan:Studenti okupirali parlament

Tajpej -- Oko 200 studenata i aktivista upalo je danas u Parlament Tajvana u znak protesta zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom za koji tvrde da je nepravedan.

Izvor: Beta
Podeli

Studenti su blokirali salu u kojoj zasedaju tajvanski poslanici, a policija je bezuspešno pokušala da istera demonstrante.

Osnovni zahtev studenata i aktivista jeste povlačenje predloga sporazuma. Oni kažu da vladajuća stranka Kuomintang pokušava da na silu izdejstvuje usvajanje sporazuma.

U znak protesta zbog tog sporazuma dvojica poslanika opozicione Demokratske napredne stranke su nedavno stupila u štrajk glađu.

Ta stranka pozvala je svoje pristalice na demonstracije u petak, za kada je zakazana plenarna sednica parlamenta.

Tajvan se otcepio od Kina poštu su njom tokom građanskog rata 1949. godine zavladali komunisti. Vojne snage Kuomitanga, poražene u Kini, pobegle su na to ostrvo i otcepile ga.

Sporazum o ekonomskoj saradnji Tajvana i Kine potpisan je 2010, čime je otvoren put normalizaciji odnosa, mada dve strane nisu uspostavile zvanične odnose.

Njihovi odnosi su se poboljšali 2008. godine kada je za predsednika Tajvana izabran Ma Jing-Đeu koji nastoji da uspostavi dobre odnose s Pekingom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 463 idi na stranu