"Poslednje reči uputio kopilot"

Kuala Lumpur -- Zvaničnici u Maleziji kažu da veruju da je poslednje reči kontroli letenja izgovorio kopilot nestalog Boinga 777, pre nego što je letelica iščezla s radara.

Izvor: Beta
Podeli

Izvršni direktor kompanije Malezija erlajns, čiji je avion misteriozno nestao u subotu 8. marta sa 239 putnika i članova posade, rekao je da prvi rezultati istrage ukazuju da je kopilot Farik Abdul Hamid bio taj koji je mirno izgovorio "u redu, laku noć", kratko pre nego što je letelica nestala, prenosi BBC.

Međutim, nije jasno da li su te poslednje reči došle pre ili pošto je transponder, sistem uz pomoć koga je avion vidljiv na radaru, isključen.

Zvaničnici veruju da su komunikacioni sistemi u avionu namerno isključeni.

Agencija AP, pak, navodi da su, prema novom vremenskom sledu, poslednje reči iz kokpita malezijskog aviona koji je saobraćao iz Kuala Lumpura u Peking, izgovorene pre nego što su komunikacioni sistemi letelice onesposobljeni.

AP ocenjuje da to čini dodatno izvesnim teoriju da je za nestanak aviona kriv neko od putnika ili članova posade.

BBC dodaje da je potraga za avionom proširena na dva široka vazdušna koridora koji se protežu od Kazahstana - na severozapadu, preko Pakistana, sve do Australije - na jugoistoku.

U potragu za malezijskim avionom uključilo se 26 zemalja.

Malezija tvrdi da je letelica namerno skrenuta s putanje i mogla je da odleti ili u severnom ili u južnom luku od poslednje poznate pozicije u vijetnamskim teritorijalnim vodama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 463 idi na stranu