"Još 12.000 će upisati za izbore"

Brisel -- Na tehničkim pregovorima radnih grupa sa Prištinom u Briselu dogovoreno je da još oko 12.000 građana bude upisano u birački spisak za lokalne izbore na KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli

Uprkos pokušajima Prištine da smanji izlaznost Srba na lokalnim izborima, borimo se da građani Srbije na Kosovu imaju normalne uslove da na njima učestvuju, rekao je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić posle više od šest sati tehničkog dijaloga u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

"Danas smo uspeli da postignemo da nekih 12.000 spornih glasova bude upisani u birački spisak" , naveo je Đurić.

Dijalog je sazvan na inicijativu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić optužio Prištinu da ugrožava izbore odbijanjem da upiše izbegle kosovske Srbe na biračke spiskove.

"Mi se iza ovih zidova borimo za striktnu primenu onoga što je ranije dogovoreno u Briselu", rekao je Đurić novinarima nakon celodnevnih razgovora na nivou radnih grupa, koji su jutros počeli pod okriljem Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Đurić je ukazao na to da mnogima u Prištini nije u interesu da što više Srba izađe na lokalne izbore na Kosovu i da stoga pokušavaju da smanje izlaznost putem smicalica i podvala.

"Moramo da osiguramo da sve, od biračkih spiskova do majica, kapa i bedževa bude u redu", istakao je predsednikov savetnik koji je uz generalnog sekretara vlade Srbije Veljka Odalovića predvodio našu delegaciju.

On je naglasio da je još veći problem od pokušaja izigravanja dogovora o statusnoj neutralnosti izbora, koji su zakazani za 3. novembar, nastojanje Prištine da obeshrabri učešće Srba kroz restriktivnu primenu kosovskih zakona.

Đurić je upozorio da pravo učešća na lokalnim izborima imaju desetine hiljada izbeglih kosovskih Srba kojima prištinska Centralna izborna komisija to pravo odriče.

"Ono što je sigurno je da mi nećemo odustati ni od jednog srpskog glasa i da svako mora da ima pravo da na njima učestvuje da bi ti izbori bilo regularni", rekao je on.

"Za nas ovi izbori predstavljaju ili izbor za Srbiju, ili za neku drugu opciju", ukazao je Đurić i naglasio da vlasti u Beogradu neće štedeti truda i napora da spreče one koje žele da odvrate kosovske Srbe od glasanja.

On je rekao da će sledeća runda tehničkog dijaloga biti nastavljena nakon konsultacija, a Tanjug nezvanično saznaje da se ona očekuje 18. oktobra.

"Nećemo odustati od borbe za stvaranje Zajednice srpskih opština, ali nećemo dozvoliti da se ovi izbori održe u atmosferi u kojoj srpska zajednica nema nikakve garancije da će oni biti fer i regularni", poručio je Đurić, dodajući da će sve biti u redu ukoliko se svi budu pridržavali onoga što je ranije dogovoreno u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1377 idi na stranu