U ponedeljak mere protiv odgovornih

Na sednici Predsedništva SNS nije bilo reči o rekonstrukciji vlade. Odgovorni u ministarstvima i državnim organima biće kažnjeni za propuste, izjavio Mirović.

Izvor: B92

Subota, 02.03.2013.

09:03

Default images

Sednica Predsedništva SNS koju je sazvao lider naprednjaka Aleksandar Vučić, počela je nešto posle 11 sati. Jedna od glavnih tema bila je afera o mleku.

Potpredsednik SNS Igor Mirović je posle sednice rekao novinarima da će lider stranke Aleksandar Vučić u ponedeljak saopštiti konkretna imena i mere protiv onih koji su napravili propuste u radu.

"Želimo da utvrdimo sve propuste, a bilo je propusta pojedinih službenika i zvaničnika u pojedinim ministarstvima i želimo da utvrdimo odgovornost svih za eventualne propuste. Želimo istinu o svim temama i želimo odgovornost za one koji svojim neznanjem ili nestručnošću ili nesnalaženjem, što je sasvim svejedno, čine štetu našoj zemlji", rekao je Mirović.

Potpredsednik SNS-a je naveo da će Vučić javnost o tome obavestiti u ponedeljak, jer se želi da se u sledeća dva dana prikupe svi relevantni podaci i donesu prave odluke koje će biti predstavljene javnosti.

Prethodno se Vučić sastao sa ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem.

Nakon tog sastanka ministar Knežević nije rekao ništa novo - on je novinarima kazao da je prvog potpredsednika Vlade informisao o svim aspektima afere sa mlekom, šta je uradio i šta može da se očekuje u narednom periodu.

On je, kako je rekao, upoznao Vučića sa eventualnim propustima koji su se desili u sistemu bezbednosti hrane.

Sa druge strane, dodao je Knežević, upoznao sam predsednika sa medijskom hajkom i eventualnim političkim kontekstom čitave priče.

"Takođe, predsednik je meni rekao određene stvari. Razgovarali smo dugo i nakon sednice Predsedništva u ponedeljak će se predsednik obratiti javnosti i dati svoje rešenje ovog slučaja", rekao je Knežević.

Nakon sednice Predsedništva naprednjaka, kako saznajemo, ubrzo će uslediti i sednica Glavnog odobra SNS-a.

Ministar poljoprivrede je u petak izjavio da je spreman da ponese odgovornost pa i podnese ostavku, ukoliko je njegova odgovornost u aferi sa mlekom najveća.

"SNS neće podržati uvođenje novog nameta za RTS"

Foto: Tanjug
Srpska napredna stranka neće podržati i protivi se uvođenju "novog nameta" koje bi građani Srbije plaćali za javni servis, rekao je Igor Mirović.

On je rekao da je to odluka Predsedništva SNS i naveo da je višegodišnja pogrešna ekonomska i druga politika dovela do toga da su građani osiromašili i ne mogu da plaćaju nove namete.

"Ne možemo i nećemo podržati uvođenje novog nameta koji bi dodatno opteretio građane", kazao je Mirović.

Iz Ministarstva kulture i informisanja juče je najavljeno da je počeo rad na Zakonu o elektronskim medijima, kojim će biti regulisan status javnih servisa i način plaćanja TV pretplate za Radio televiziju Srbije i RT Vojvodine.

Prema informacijama do kojih je došao B92 juče, Vučić se usprotivio ovom predlogu i na sastanku sa ministrom kulture Bratislavom Petkovićem rekao: "Tu ideju možete da sprovedete samo ako me smenite".

Kako je navedeno, novina je da bi plaćanje pretplate trebalo da bude vezano za nekretnine, a ne kao ranije za električno brojilo, pretplata bi bila i 550 dinara mesečno, ali bi čitav niz kategorija stanovništva bio oslobođeni te obaveze, kao što su socijalno ugroženi, oni koji imaju oštećen vid, sluh.

Pretplata nije porez, ali bi se plaćala uz porez na nekretninu, sredstva bi odmah išla u trezor a ne u budžet, RTS i RTV bi samostalno mogli da podignu novac, procedura je takva da su finasijski nezavisni, rekao je pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević.

"Monstruozna kampanja DS, kukuruz nije izvezen"

Foto: Tanjug
Mirović je rekao i da Demokratska stranka vodi monstruoznu kampanju usmerenu protiv interesa Srbije, privrede, poljoprivrede i seljaka, a da je deo te kampanje i informacija da je u Nemačku izvezen zaraženi kukuruz.

Mirović je novinarima pokazao izveštaj Uprave carina prema kome se, kako je naveo, vidi da Srbija u poslednjih 14 meseci, odnosno tokom cele prošle i prva dva meseca ove godine uopšte nije izvozila kukuruz za Nemačku.

"Obim laži (DS) je fascinantan. Borićemo se svim sredstvima da istina izađe na videlo i da se oni koji ih podržavaju, a to su razni lobiji i tajkuni, pobede političkim sredstvima", rekao je Mirović.

On je naveo da se krug laži širi sa ciljem da se uništi poljoprivredna proizvodnja, pogorša ionako teško stanje u poljoprivredi i privredi, uvede anarhija u te sektore i poveća šteta koja je već velika zbog gubitaka vezanih za slučaj mleka.

Mirović je rekao i da je ogromna šteta koju pričinjava dobro osmišljenja propaganda DS-a.

"U okviru nje zloupotrebljavaju se deca, zloupotrebljava se zdravlje ljudi, u okviru nje kroz delovanje DS-a lansiraju se laži. Jedna od laži gospodina Ješića bila je da mu neko preti, i da je to prijavio nadležnim organima, i da mu neko nudi mito da prestane da priča navodno o problemu sa mlekom i da je on to prijavio policiji. Proverom kod svih utvrđeno je da ništa nigde nije prijavio policiji", rekao je Mirović.

Mirović je rekao da su tvrdnje Ješića da je to prijavio policiji neistinite i da je to utvrđeno proverom kod svih policijskih uprava u Srbiji.

Upitan da li je iz Brisela traženo da se granica alfatoksina vrati na 0,05 odsto Mirović je rekao da nema te podatke i da će to morati da se vidi kod Ministarstva poljoprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

381 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: