Pirot: Na maturu u pamučnoj majici

Pirot -- Pirotski gimnazijalci odlučili su da za maturu izbegnu svečanu odeću. Naime, očekuju da će prikupiti oko pola miliona dinara i tako pomoći nekome.

Izvor: B92
Podeli

Njihova inicijativa napravila je bum na društvenim mrežama. I sami su zatečeni reakcijama i medijskom pažnjom, ali su odlučni da pokažu da nisu razmažena deca željna raskoša, več zreli ljudi svesni da svojoj zajednici mogu i treba da pomognu. Na proslavu mature ići će obučeni u pamučne majice.

Na različitim mrežama, više desetina hiljada snimaka sa maturskih večeri, ali sve liče jedna na drugu. Međutim, pirotski gimnazijalci sigurno će se razlikovati.

Za njih matura nije, kažu, parada pijanstva i kiča, već ispit zrelosti.

Motiv jeste da nekoh pomognu, pre svega da zaštite roditelje od nepotrebnih troškova.

Kažu da kada su njihovi roditelji išli u ovu školu, nosili su uniforme i željno čekali maturu da se svečano obuku. Vremena su se promenila i gimnazijalci kažu da nove generacije toga nisu željne, jer se tako oblače i za izlaske, žurke, proslave 18. rođendana.

U upravi škole ponosni su na svoje đake, i očekuju da će oni biti uzor i drugima.

Ova odluka - o maturi kao humanitarnom balu, postoji već više od mesec dana, ali đaci nisu hteli da se medijski eksponiraju. Ipak su ih profesori ubedili da svojom pričom mogu da motivišu i druge škole i druge maturante da učine isto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu