Nasilje nad ženama u porastu

Beograd -- Nasilje zabrinjavajuće raste u Srbiji- od početka godine, 29 žena ubili su njihovi sadašnji ili bivši partneri, a svaka treća žena iskusila neki oblik nasilja.

Izvor: B92
Podeli

Osim što su ubistva kod nas česta, sve su svirepija, kažu učesnice umetničko-aktivističke grupe EKT Vumen koja ove godine obeležava 10 godina rada.

U Srbiji se nasilje nad ženama toleriše - zaključile su učesnice performansa "Moje telo moja teritorija". Deset godina izvođenja performansa pokazalo im je da su nasilnici glasniji od žrtava.

"Najbolje su nam reakcije na pijacama, jer tu srećemo najrazličitije slojeve društva. Ne primete da igramo ili dobacuju: ubij je, pretuci je ili se smeju, a nekada i žene potrče za nama da traže pomoć," prenosi nam svoje utiske jedna od učesnica performansa.

Zoe Gudović već deset godina sa svojim saradnicama pronosi priče žrtava kroz gradove i sela Srbije. Ona kaže da su, osim što su učestala, ubistva žena postala svirepija.

"To više nisu samo priče o nožu i pištolju... Imale smo do sada priše prebijanja do smrti, kao na primer u Novom Sadu, do priče o dečku koji je devojku odveo u šumu i zadavio je pertlom, a to je samo pokazuje da to poprima sve brutaljnije oblike," rekla je Gudovićeva.

Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama počinje Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra, a završava na Međunarodni dan ljudskih prava 10. decembra. Sutra će biti održan performans „Sećamo ih se“ na platou Zorana Đinđića. Tamo će u 15 časova biti postavljena spomen ploče sa natpisom „Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više!“.

"Zašto plato Zoran Đinđić? Zato što je upravo na stanici autobusa broj 26 pre četiri godine ubijena jedna žena koja je odlučila da se razvede. Muškarci iz njene porodice su noć pre zločina većali ko će da izvrši ubistvo, a odlučili da to da uradi njen dever, da bi muž dobio decu," rekla je Gudovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 163 idi na stranu