Surdulica: Ne znaju gde sa snegom

Sneg koji bez prestanka pada gotovo na celoj teritoriji opštine Surdulica, napravio je nove nevolje, tako da je situacija postala alarmantna.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 22.01.2012.

11:48

Default images

Opštinski Štab za vanredne situacije, koji zaseda danonoćno, javlja da su svi lokalni putevi ponovo zavejani i neprohodni, tako da je dve trećine sela odsečeno od komunikacija. Na rasčišćavanju snega radi 30 teških mašina.

Prema rečima članova štaba za vanredne siutaicije stanje je alarmantno jer ni ekipe sa 30 teških mašina nisu u stanju da obezbede normalno funkionisanje u opštini.

"Imamo problem što više nemamo gde da odlažemo sneg. Gardonačelnik Beograda nam je poslao 15 mašina", rekao je NovicaTončev, predsednik opštine Surdulica.

I pored pomoći u mehanizaciji i nafti, sneg koji neprestano pada otežava posao putarima.

Zbog vetra, mraza i stabala koja padaju na elktromrežu, bez struje je ponovo ostalo više sela u toj opštini, a struju povremeno nemaju ni stanovnici tri prigradska naselja.

Vlada Srbije je donela je odluku da svim opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija zbog snežnih padavina, uputi hitnu pomoć u gorivu za rad mehanizacije, kako bi moglo da se dođe do svih koji su u ovom trenutku zavejani,

Ministar unutrašnjih posloava Ivica Dačić je prilikom posete opštini Vlasotince, u kojoj je proglašena vanredna situacija zbog obilnog snega, istakao da je bitno da se omogući snabdevanje i da funkcionišu sve druge službe, poput zdravstvenih i školskih ustanova, koje su u ovom trenutku nedostupne.

POred vlasotinca i surdulice, sneg zadaje probleme u Crnoj Travi i drugim opštinama u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, kao i Sjenici i nekim područjima u Zlatiborskom i Raškom okrugu.

Usporen saobraćaj u centralnoj, istočnoj i zapadnoj Srbiji

Saobraćaj je usporen na području centralne, istočne i zapadne Srbije zbog snežnih padavina koje su slabe do umerene a povremeno i jake, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Slaba kiša pada na području Loznice, Kragujevca i Smederevske Palanke. Na ostalim prometnijim putevima, vozače u nižim predelima očekuju suvi do mestimično vlažni kolovozi, dok u višim planinskim predelima i na prilazima zimskim turističkim centrima treba računati sa zaostalim snegom na kolovozu.

I pored redovnih intervencija putara, izražena je opasnost od poledice, a poseban oprez savetuje se na mostova i nadvožnjacimaa, u podvožnjacima i tunelima.

Zbog visokih snežnih nanosa, saobraćaj je znatno otežan u višim predelima Vranja, a pojedini lokalni putevi su i dalje neprohodni.

Sa snegom na kolovozima treba računati u višim predelima područja Vranja, Niša, Novog Pazara, Požarevca, Kragujevca, Zaječara, Kruševca, Užica, Požege, Ivanjice, Valjeva, Kolubare i Kosova.

Na pojedinim deonicama neophodna je upotreba lanaca.

Kamionima sa prikolicom i šleperima, zbog zimskih uslova vožnje, zabranjeno je kretanje na putnim pravima:

M-1.13 Vladičin Han - Strazimirovci (granični prelaz), R-105 Brestovac - Gornjak - Žagubica, R-119a Jošanička Banja - Kopaonik, R-218a Brzeće - Kopaonik, R-119a Kopaonik - Rudnica, R-218a Kopaonik - Jaram, R-veza sa R234 Mitrova reka - Golija.

Na graničnim prelazima zadržavanja putničkih vozila su do 30 minuta.

Na deonicama trasiranim kroz stenske useke i klisure učestala je pojava odrona. Vozačima se skreće pažnja i na tzv. udarne rupe koje, pri nešto većim brzinama, mogu da oštete vozilo, ali i da ugroze bezbednost vozača i njihovih saputnika.

Na deonicama na kojima se izvode radovi, odnosno na kojima su prisutni putari sa mehanizacijom, režim saobraćaja je izmenjen i usporen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: