Ko je sve poreski dužnik

GSP Beograd, Poslovni prostor opštine Stari grad, Srbija šume, Verano motors, neka su od preduzeća koja su se našla na spisku najvećih dužnika Poreske uprave.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2012.

19:00

Default images

GSP Beograd trenutno duguje 1,6 milijardi dinara, iako je, prema istraživanju Insajdera, na ime povezivanja radnog staža radnicima ovog preduzeća, prošle godine, iz budžeta Srbije isplaćeno 1,4 milijarde dinara.

Preduzeće GSP Beograd tokom 2010. za svojih oko sedam i po hiljada radnika nije uplaćivalo doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Tako je dug ovog preduzeća u vreme kada je na njegovom čelu bio Radoslav Nikolić, kadar SPS-a, dostigao oko 3 milijarde dinara. Nikolić je krajem 2010 podneo ostavku, a na mestu direktora zamenio ga je opet ispred SPS-a Mileta Radojević.

Radojević je za B92 rekao da je prihod koji je ostvarilo preduzeće bio taman toliki da su mogle da se isplaćuju samo zarade i pokriva trošak goriva.

B92: Znači, kršen je zakon?

Radojević: To vi tako zovete.

B92: A kako ga vi zovete ako u zakonu o doprinosima piše da uz plate moraju da se isplaćuju i doprinosi?

Radojević: Ja ne mogu da pričam o periodu u kojem nisam radio u GSP-u. Zaista ne znam okolnosti pod kojima je taj dug nastao. Dug je nastao i ranije ne mogu da pričam

GSP trenutno duguje 1,6 milijardi dinara, iako su deo obaveza ovog preduzeća PIO fondu od 1,4 milijardu dinara već platili svi građani Srbije odlukom Vlade da poveže staž radnicima ove firme.

Istovremeno, budžetska inspekcija kontrolom poslovanja utvrdila je da je GSP kršio zakon i da je u postupcima javnih nabavki tokom 2009. i 2010. dodelio poslove u vrednosti od oko 640 miliona dinara. To praktično znači da je novac ovog javnog preduzeća koje dotira grad Beograd mimo zakona išao na račune privatnih firmi, dok su svi građani platili doprinose za zaposlene u GSP-u.

B92: Da li ste vi kao direktor kad ste došli dobili izveštaj budžetske?

Radojević: Naravno da jesam i podneo sam i određene krivične prijave.

B92: Protiv koga?

Radojević: Protiv onih koji su oštetili GSP

B92: Da li ste protiv direktora podneli?

Radojević: Nisam ja taj koji će da utvrđuje odgovornost. Ja sam podneo prijave da je oštećen GSP, a kad istražni organi završe posao oni će da kažu ko je kriv i koga će procesuirati.

Poreska nije dala spisak

GSP trenutno duguje državi za zdravstveno osiguranje i doprinose za nezaposlene, a Radojević kaže da su tražili reprogram duga. U Poreskoj upravi koja kontroliše uplate doprinosa, u intervjuu za Insajder odgovornost za to što su dozvolili da dug ovog preduzeća u jednom trenutku naraste na skoro 3 milijarde dinara prebacuju na svoju lokalnu filijalu.

"Oni (GSP) su predavali prijave, ali greškom filijale one nisu bile unete. Ja kad sam listala dužnike nije mi GSP ni izlazio kao dužnik, znači nije bila proknjižena nijedna prijava", kaže za Rada Kostić, pomoćnica direktora za naplatu Poreske uprave.

B92: Hoćete da kažete da to što je direktor bio iz SPS-a nije uticalo na to da se ne kontroliše 10 meseci?

Rada Kostić: Mene lično niko nije pozvao da intervenišem za GSP u smislu da ima duga i da mi prestanemo sa prinudnom naplatom. Mene ne. Da li je neko vršio uticaj ili pritisak na direktora filijale ne znam.

Podsetimo, zbog duga koji prelazi 200 milijardi dinara Insajder je još pre dva meseca od Poreske uprave tražio spisak dužnika PIO fondu, ali je poreska odbila da ga dostavi.

Injsader se na takvu odluku žalio Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji je naložio Poreskoj da Insajderu dostavi infomacije, ali je ona i to rešenje ignorisala.

U međuvremenu, vlada je promenila zakon po kojoj je spisak dužnika predstavljao službenu tajnu i poreska je ove podatke objavila na svom sajtu.

Insajder će nastaviti da se bavi ovom temom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: