Poslanica povodom ramazanskog posta

Povodom ramazanskog posta, koji počinje u ponedeljak zamenik reisul-uleme i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić uputio je vernicima prazničnu poslanicu.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 31.07.2011.

13:34

Default images

"Neka Ramazanski post protekne u miru i sreći, radosti porodičnoj i društvenoj za muslimanske vernike, ali i za njihove komšije", poručio je Jusufspahić.

On je naglasio da Islamska zajednica Srbije predstojeći mesec ramazan dočekuje u okolnostima u kakvim je čitava zemlja.

"Molimo svevišnjeg stvoritelja da nas štiti od zlobe, zlobnika, zavidnosti, zavidnika, nemarnosti, nemarnika, bolesti, bolesnika, nerada, neradnika. Molimo svevišnjega da nas u toku ovog meseca Ramazana uputi tim putem da jedni drugima ne zlobimo, da jedni drugima ne budemo zavidni, a Ramazanski post je najbolji put ka tome", naveo je Jusufspahić.

Ramazanski post je deveti mesec muslimanskog kalendara, u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana.

Tokom ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana.

U vreme posta vernici se moraju uzdržavati i od ružnih reči i dela u cilju opšteg ljudskog pročišćenja.

Ramazanski post se završava kada se pojavi mlad mesec.

Zukorlić: Odlučno putem istine i pravde

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić čestitao je mesec ramazanskog posta, koji je počeo danas, porukom da je ta verska zajednica odlučna da nastavi putem istine, pravde i slobode.

"Naša radost i odlučnost jača je od sene nepravde koja se čini muslimanima u Srbiji ugrožavanjem jedinstva Islamske zajednice, nasrtajima na vakufsku imovinu, ugrožavanjem islamske veronauke, opstrukcijom Bošnjačkog nacionalnog veća, odugovlačenjem akreditacije Univerziteta, diskriminacijom i kršenjem pojedinačnih i kolektivnih prava", kaže se u ramazanskoj poruci muftije Zukorlića.

"Snagom posta i drugih ibadeta ojačaćemo sebe na putu do konačne pobede", navodi se u poruci koju je pročitao potpredsednik Mešihata Ismaske zajednice u Srbiji Rešad Plojović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: