2011. je godina zeca

Beograd -- Više od milijardu Kineza će između 2. i 3. februara dočekati svoju, lunarnu Novu godinu.

Izvor: B92
Podeli

Tradicionalno, svaka godina kod Kineza nosi ime neke životinje iz kineskog horoskopa, pa je ovo godina zeca. A šta simbolizuje zec, pročitajte u priči koja sledi.

U Pekingu vlada pomama za stvarima u obliku zeca, a grad je sav u prazničnoj dekoraciji. Ukras u obliku velikog zeca postavljen je u centru Pekinga.

Zec je četvrti znak kineskog horoskopa i usko je povezan s Mesecom.

Simbolizuje blagostanje i sreću, čemu su se mnogi obradovali. Dobri poznavaoci kineskog horoskopa, ali i ekonomskih prilika, kažu da nema mesta preteranom oduševljenju, jer je prethodna godina bila teška, pa ćemo u novoj uglavnom sanirati posledice loših događaja iz perioda koji je za nama.

"Kada govorimo o kineskoj ekonomijij, na primer, situacija će biti sve gora u prvoj polovini godine, ali će se u drugoj poliovini postepeno popravljati. U godini zeca, Kinezima će biti gore, a ne bolje. Taj trend će se odraziti i na svetske berze", rekao je poznavalac horoskopa, Đijang Nan.

Što se tiče vremenskih prilika, koje će posle ovogodišnjih brojnih prirodnih katastrofa, mnoge zanimati, Đijang Nan upozorava na neprijatna iznenađenja.

"Astrološka otkrića nagoveštavaju da će predstojeća godina biti nalik na 2008. To znači da će na jugu biti hladnije, a na severu toplije. Prirodne katastrofe pogodiće oblasti od centralne do zapadne Kine. Većina tih katastrofa dogodiće se iznenada."

Kao i drugde u svetu, i u Kini svi žele da budu sa porodicom tokom praznika, pa je u toku prava selidba. Neki idu avionom, neki autobusom ili vozom, a neki čak i biciklom.

Dvojica Kineza prešli su, okrećući pedale, čak 600 kiometara, prošli 9 gradova, kako bi Novu godinu dočekali u krugu porodice.

Svet

Piter Egner umro u 89. godini

Sijetl -- Piter Egner, osumnjičen da je kao pripadnik nacističkih snaga u Drugom svetskom ratu u Srbiji učestvovao u ubistvu 17.000 ljudi, umro je u 89. godini života.

Svet ponedeljak 31.01. 22:02 Komentara: 16

Egipat: Sedmi dan nemira

Kairo, Zagreb -- Organizatori masovnih protesta u Egiptu najavili su protestnu šetnju i generalni štrajk. Egipatske vlasti, s druge strane, naredile su policiji da povrati red.

Svet ponedeljak 31.01. 18:17 Komentara: 9

Egipat: Bez povratka na staro

Beograd -- Situacija u Egiptu je posle sedmodnevih protesta takva da nema poteza vlasti koji bi mogao situaciju vratiti na početak, ocenio je novinar Borivoje Erdeljan.

Svet ponedeljak 31.01. 11:46 Komentara: 5

Asanž: Imamo "bek ap" plan

London -- Osnivač portala “Vikiliks“ Džulijan Asanž izjavio da postoji plan za emitovanje američkih diplomatskih depeša i u slučaju da njegov sajt bude zatvoren.

Svet ponedeljak 31.01. 11:38 Komentara: 5

SAD: Irak možda neće moći sam

Bagdad -- SAD upozoravaju u novom izveštaju da bez dodatne pomoći iračke snage bezbednosti možda neće moći da, po odlasku američkih trupa, zaštite naciju od pobunjenika.

Svet nedelja 30.01. 23:54 Komentara: 15
strana 1 od 171 idi na stranu