Petak, 03.12.2010.

00:19

Dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Srbija dočekuje, a da još nema preciznu bazu podataka o tome koliko invalida živi u zemlji.

Izvor: B92

Default images

Podaci koje ima naše ministarstvo rada i socijalne politike su oni koje dobijaju od Svetske zdravstvene organizacije, kaže pomoćnik ministra Vladimir Pešić.

"Cifra koju imamo od SZO koja govori da postoji deset odsto osoba koje imaju neki oblik invalidnosti u svakoj državi, pa nam to onda govori da ima negde 700 ili 800 hiljada osoba sa invaliditetom u našoj zemlji“, kaže Pešić.

Pomoćniik ministra za socijalnu politiku kaže i da je najviše osoba sa invaliditetom koje žive u Srbiji - žive vrlo siromašno.

"Čak 70 odsto osoba sa invaliditetom većinu sredstava koja obezbeđuju, obezbeđuju kroz mere socijalne zaštite, bilo da je to tuđa nega, uvećana tuđa nega i pomoć, neki vid materijalnog obezbeđenja i velika je do sada nezaposlenost osoba sa invaliditetom u Srbiji. Neke procene kažu da je bilo do 87 odsto osoba sa invaliditetom koje nemaju posao u Srbiji“, navodi on.

Prema poslednjim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, do kraja oktobra prijavljeno je više od 20 000 osoba sa invaliditetom, a od tog broja 6.600 su žene.

Invalidi u Srbiji, kako navodi Pešić, pored arhitektonskih prepreka i barijera zbog nedostupnosti mnogih objekata, suočavaju se i s komunikacionim barijerama, ali i s teškoćama usled predrasuda i stereotipa opšte populacije u odnosu na njihove mogućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: