Dan osoba sa invaliditetom

Beograd -- Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Srbija dočekuje, a da još nema preciznu bazu podataka o tome koliko invalida živi u zemlji.

Izvor: B92
Podeli

Podaci koje ima naše ministarstvo rada i socijalne politike su oni koje dobijaju od Svetske zdravstvene organizacije, kaže pomoćnik ministra Vladimir Pešić.

"Cifra koju imamo od SZO koja govori da postoji deset odsto osoba koje imaju neki oblik invalidnosti u svakoj državi, pa nam to onda govori da ima negde 700 ili 800 hiljada osoba sa invaliditetom u našoj zemlji“, kaže Pešić.

Pomoćniik ministra za socijalnu politiku kaže i da je najviše osoba sa invaliditetom koje žive u Srbiji - žive vrlo siromašno.

"Čak 70 odsto osoba sa invaliditetom većinu sredstava koja obezbeđuju, obezbeđuju kroz mere socijalne zaštite, bilo da je to tuđa nega, uvećana tuđa nega i pomoć, neki vid materijalnog obezbeđenja i velika je do sada nezaposlenost osoba sa invaliditetom u Srbiji. Neke procene kažu da je bilo do 87 odsto osoba sa invaliditetom koje nemaju posao u Srbiji“, navodi on.

Prema poslednjim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, do kraja oktobra prijavljeno je više od 20 000 osoba sa invaliditetom, a od tog broja 6.600 su žene.

Invalidi u Srbiji, kako navodi Pešić, pored arhitektonskih prepreka i barijera zbog nedostupnosti mnogih objekata, suočavaju se i s komunikacionim barijerama, ali i s teškoćama usled predrasuda i stereotipa opšte populacije u odnosu na njihove mogućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 854 idi na stranu