Zukorlić: Tihi rat protiv Bošnjaka

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da režim u Beogradu vodi tihi rat protiv Bošnjaka.

Izvor: Beta, Danas

Petak, 30.04.2010.

01:53

Default images

"U svilenim rukavicama se vodi rat protiv IZ i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Odugovlači se akreditacija Univerziteta, a paralelno s tim ide i neuobičajeno forsiranje državnog univerziteta", rekao je Zukorlić u intervjuu za "Danas".

On je kazao da od "predvodnika" Srbije očekuje da "prestanu s praksom tretiranja Bošnjaka kao faktora opasnosti za državu i sa stalnim traženjem sagovornika u Bošnjacima koji će svoju retoriku uskladiti prema volji i interesima politike predstavnika vlasti u Beogradu".

"Mi tražimo da država prihvati Bošnjake kao pozitivan resurs i kao faktor stabilnosti na jednom važnom uglu te države. Ukoliko se predstavnici vlasti napokon odluče da Bošnjake prihvate ravnopravno i da s njihovim predstavnicima razgovaraju o otvorenim pitanjima, neće biti potrebe za nekim novim velikim potezima s naše strane", kazao je on.

Zukorlić, koji se kandidatovao za nosioca liste Bošnjačke kulturne zajednice za predstojeće izbore za Nacionalni savet Bošnjaka, naveo je da ne bi ni razmišljao o takvom koraku "da živimo u normalnom i stabilnom vremenu, prostoru i sistemu".

"Ovaj korak potvrđuje ugroženost IZ, ugroženost prava pripadnika IZ i ugroženost identiteta Bošnjaka", rekao je on.

Glavni muftija IZ je kazao da misli da njegovo kandidovanje može biti problem delu građana okupljenom oko političke opcije Rasima Ljajića, i to isključivo kroz interesne kombinatorike.

Zukorlić je zatražio od Ljajića i od Sulejmana Ugljanina da "ne diraju u osnovne vrednosti IZ i da joj poštuju autonomnost" i dodao da je Ugljanin "otišao predaleko", ali da Ljajić može da se izvuče ukoliko bi lista Preporod podržala listu IZ za izbore za Savet.

On je predsednika Srbije Borisa Tadića nazvao svojim "bivšim prijateljem" jer je potpao pod uticaj svojih savetnika, koji su ga loše savetovali da je muftija sa IZ i univerzitetom potencijalna opasnost za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: